"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

joi, 3 iulie 2014

Simbolistica numelor Maicii Domnului în rugăciunile Ortodoxiei

Raluca Drăgicescu, Revista Teologica, nr.1/2008, p.52-75

Simbolul în limbajul liturgic

Cultul liturgic nu este doar un act cultural al unei comunităţi preexistente, ci el devine din ce în ce mai mult, în societatea actuală, un mijloc prin care se constituie comunitatea specifică a creştinilor. Liturghia este, astfel, „o funcţie expresivă a comunităţii creştinilor, adică mijlocul prin care creştinii se exprimă în mod conştient drept creştini sau mijlocul prin care sunt exprimate valorile, sentimentele, aspiraţiile lor”[1].

Pe lângă funcţia didactică (de informare), cultul liturgic mai are o funcţie creatoare de atitudine (destinată să determine apariţia unui anume comportament) şi o funcţie misterică, prin care Dumnezeu se comunică. Aflaţi mai multe »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!