"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 6 februarie 2021

Lenea ne indeparteaza de Dumnezeu ( din invataturile Sf. Parinti )

Unul dintre cele şapte păcate capitale ( alături de mândrie, iubire de arginţi, desfrânare, invidie şi mânie ) este şi lenea sau trândăvia. Sfinţii Părinţi ne arată că acest păcat se manifestă prin nepăsarea faţă de împlinirea datoririlor creştine şi nu in ultimul rând a obligaţiilor sociale.

Pilda talanţilor, rostită de Mântuitorul Hristos ucenicilor, ne învaţă că inmulţirea talanţilor este una din responsabilităţile noastre, a fiecăruia în parte. Fiecare se cuvine să isi dezvolte darurile primite, şi nu să-şi ingroape talanţii, asemenea slugii din pilda menţionată.

Această slugă, despre care Evanghelia spune că a fost leneşă, a fost pedepsită , fiind alungată in ” întunericul cel mai din afară”. Acolo unde este “plângerea şi scrâşnirea dinţilor. “

Prin lene, ” se incalcă şi porunca lui Dumnezeu dată după căderea protopărinţilor Adam şi Eva , prin care El a rânduit ca omul să se hrănească în urma muncii pe care o prestează : < In sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat ; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce . ” Sfânta Scriptură are cuvinte foarte aspre pentru păcatul lenei sau trândăviei, arătând că cei leneşi vor fi aruncaţi in întunericul cel veşnic ( Matei 25, 26, 30 ) .

Sf. Ap. Pavel spune : ” Dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce “. Şi tot el ne îndeamnă : “Nu fiţi leneşi, ci următori ai celor ce prin credinţă şi indelungă răbdare moştenesc făgăduinţele . ”
Lenea este urmată de slăbirea puterilor sufleteşti şi trupeşti, lipsa de cele necesare vieţii şi uitarea de Dumnezeu.
Sfinţii Părinţi ne arată ca remediu, ca vindecare a aceste patimi : rugăciunea, cugetarea la poruncile lui Dumnezeu şi muca, ocuparea minţii cu cele de folos.

Parintii au vorbit mult despre lene si au condamnat-o in nenumarate randuri. Ei au aratat ca, dintre cele opt capetenii ale rautatii, duhul trandavirii este cel mai greu.
E bine de stiut ca “impotriva fiecarie patimi slujeste drept doctorie virtutea potrivnica ei (de pilda, impotriva lacomiei pantecelui – infranarea, impotriva trufiei – smerenia etc.), dar impotriva trandavirii nu exista o asemenea virtute speciala.
Sfintii Parinti au numit-o “moarte atotpierzatoare”, intrucat cere puteri multe pentru a se tamadui si atrage dupa sine toate pacatele si mii de rele, mergand la mireni pana la lepadarea insasi ideii de mantuire personala, iar la monahi pana la dezbracarea mantiei si intoarcerea in lume.”
Lenea il face pe om sa nu-si vada de rosturile lui . Sfantul Ioan Casian , ne vorbeste in scrierile sale despre trandavie si lene ca pacat si ca patima foarte grava . In cartea Iov se spune ca omul e creat pentru munca , precum este creata pasarea pentru zbor .
In Pateric se spune ca Sfantul Antonie cel Mare , fiind in pustie , a ajuns odata intr-un fel de moleseala , intr-un fel de plictiseala si a zis : ” Doamne , ce sa fac sa ma mantuiesc, ca nu ma lasa gandurile ?”
Si atunci a venit un inger in infatisearea de calugar si a stat langa Sfantul Antonie cel Mare si si-a ridicat mainile la rugaciune , apoi s-a asezat si a impletit o funie , dupa aceia iar s-a asezat la rugaciune , si iar a impletit o funie. ” Fa asa si te vei mantui ” .
Deci impleteste rugaciunea cu munca si atunci inaintezi in cele bune . Munca in conceptia crestina nu-i numai mijloc de productie , mijloc de existenta , ci este si mijloc de mantuire .
Lenevindu-ne, nepazind poruncile lui Dumnezeu, dam putere diavolilor asupra noastra.
Avva Ilie spunea ca “un batran a ramas intr-o capiste si au venit dracii, zicandu-i lui : du-te din locul nostru ! Iar batranul a zis : voi nu aveti loc. Si au inceput dracii sa-i risipeasca cu totul smicelele lui de finic. Iar batranul sta adunandu-le pe ele. Mai pe urma dracul apucandu-l de mana, il tragea afara.

Dar ajungand batranul la usa, cu cealalta mana tinea usa strigand : Iisuse, ajuta-mi ! Si indata a fugit dracul. Si batranul a inceput a plange. Iar Domnul a zis lui : de ce plangi ? Si a raspuns batranul : fiindca dracii indraznesc sa apuce pe om si sa-l necajeasca.
Si i-a zis lui : tu te-ai lenevit; caci cand M-ai cautat, ai vazut cum M-am aratat tie !
Acestea le zic, caci este trebuinta de multa osteneala si de nu se va osteni cineva, nu poate sa aiba pe Dumnezeu cu sine, caci El pentru noi S-a rastignit.”
sursa: http://www.sinaxa.net/abc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!