O întrebare de la care trebuie să pornim când este vorba despre conduita contemporană a tinerilor din jurul nostru. Una dintre problemele ascunse ale educației de azi este că nu toți ne gândim la cum se vor comporta copiii noștri. Cât de nervoși vor fi ei printre colegi. Cât de violenți vor fi ei atunci când vor fi provocați. Îmi veți răspunde că e vorba doar de temperamentul diferențiat al fiecărui copil în parte, însă și irascibilitatea poate fi înfrânată prin educație și antrenament. O fire nervoasă va deveni o fire rațională și cumpătată îndreptându-și excesul de zel în alte direcții, mult mai constructive.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne dibuia acest adevăr: „Nici nu trebuie să tăiem complet din tânăr mânia, dar nici nu trebuie să-i îngăduim să o folosească totdeauna. Din prima vârstă să învățăm pe copii să rabde chiar când ei înșiși sunt nedreptățiți; iar dacă ar vedea pe cineva că este nedreptățit, să pășească curajos și să ia apărarea celui năpăstuit cu măsura cuvenită. […]. Să fie mulți care să-l facă pe copil să se mânie, cu scopul de a-l pregăti și a-l obișnui să rabde când este mâniat de cei din jurul lui. Și după cum atleții, înainte de începerea luptelor, fac exerciții cu prietenii lor pe locurile de antrenament, pentru a fi nebiruiți de rivalii lor, tot așa și copilul să fie instruit în casă; iar cei care să-l pună la încercare să fie tatăl sau, mai mult decât toți, fratele lui. Dar toți cei din casă să se silească să facă pe copil să iasă biruitor, fie răzbunându-se pe el, fie împotrivindu-i-se spre a dobândi tăria caracterului. Și servitorii să-l mânie adeseori, pe drept sau pe nedrept, pentru a-l deprinde prin orice mijloc să-și stăpânească mânia. Dacă tatăl său îl face să se mânie, nu e mare lucru, căci numele de tată pune stăpânire mai dinainte pe sufletul copilului și nu-l lasă să se revolte. Dar, dacă fac acest lucru copiii de aceeași vârstă cu el, robi și liberi, prin ei se va deprinde să fie blând”
Sursa: Sf. Ioan Gură de Aur, Despre familia creștină, Editura Cuvântul Vieții, 2015, Selecție texte și introducere – pr. Adrian Agachi, Editor Pr Alexandru Atanase Barna, p.90
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!