Părinte, care cărți duhovnicești ajută mai mult?
Mult ajută diferitele cărți ale Sfinților Părinți care, în zilele noastre, slavă lui Dumnezeu, circulă cu miile, în acestea află oricine tot ce îi trebuie. Ele sunt o hrană curată, duhovnicească, și ne conduc în siguranță pe calea cea dreaptă. Dar pentru ca să ajute, ele trebuie citite cu smerenie și rugăciune. Textele patristice seamănă cu clișeele (folosite în medicină), căci precum în acestea se fotografiază starea trupească a omului, tot astfel și în acelea se fotografiază starea lui duhovnicească.
Fiecare propoziție din textele patristice nu ascunde doar unul, ci mai multe sensuri și fiecare le înțelege potrivit cu starea lui duhovnicească. Este bine ca să se citească textul original și nu traducerea, pentru că uneori traducătorul explică prototipul potrivit cu propria lui stare duhovnicească. Așadar, ca să înțeleagă cineva pe Sfinții Părinți, trebuie să se strângă puțin, să-și concentreze mintea și să trăiască duhovnicește, pentru că duhul Părinților se percepe numai cu duhul.
Mai ales Cuvintele Ascetice ale Sfântului Isaac Sirul ajută foarte mult, dar trebuie studiate câte puțin, astfel ca hrana pe care ele o oferă să fie asimilată. Everghetinosul este o mare binefacere, pentru că putem cunoaște pe deplin duhul Sfinților Părinți. Ajută mult pentru că descrie nevoințele Sfinților Părinți împotriva tuturor patimilor, pe rând, iar sufletul cunoaște cum au lucrat aceia și se folosește. Viețile Sfinților constituie o istorie sfântă, de aceea ajută foarte mult, mai ales pe copii. Dar să nu le citim ca pe niște istorii.
(Cuviosul Paisie Aghiorîtul, Cuvinte duhovnicești, Vol. II Trezire duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 99-100)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!