Ziua de naștere reprezintă un moment de bucurie, festiv și elegant în manifestarea sa mundană dar și spirituală, duhovnicească prețuind viața ca dar al Marelui Dăruitor. Cu un astfel de eveniment ne obișnuisem, an de an, în data de 30 iulie, ziua de naștere a Părintelui Academician Mircea Păcuriu, a marelui istoric, om de cultură și ales veghetor la păstrarea culturii, artei şi spiritualității noastre autentice românești.
Anul acesta, 2023, ar fi împlinit 91 de ani de viață și probabil l-am fi regăsit în curtea de la Sibiel, înconjurat de familie, prieteni și oameni care voiau să-și arăte prețuirea. Dar Dumnezeu, în pronia Sa divină, a rânduit ca istoria să se scrie altfel după 13 ianuarie 2021 când l-a chemat în odihna cea veșnică după o viață pusă în slujba semenilor și a scrisului.
La momentul redactării acestor rânduri, cuprins de o nedisimulată emoţie, îmi dau seama că îmi este dor și cuprins de autenticitatea acestui dor încerc să-l readuc acasă, pe pământ, printr-o evocare, o lacrimă, o amintire față de Părintele Magistru, Academician, Dascăl, Preot și părinte. De aceea, la ceas de seară, când lumina se înfiripă în al întunericului cuib, alături de un alt ucenic și apropiat al Părintelui Academician, am săvârșit la mormântul Părintelui Profesor, în prezența familiei, slujba parastasului având convingerea că Dumnezeu ne aude și că-l vom revedea la vremea rânduită pe al nostru drag Magistru.
Cum în iubire toate sunt posibile și fiind încredințați „că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul m și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.” (Rom. 8, 38-39), cu certitudine părintele va lucra în continuare alături de noi din cer iar cum ne dăm seama, poate mai mult ca niciodată, că într-adevăr cel mai important lucru transmis de dânsul, discret și elegant, este că Hristos cel istoric, intrat în timp și în umanitate, a Înviat.
Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!
sursa: http://mitropolia-ardealului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!