"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

joi, 5 ianuarie 2023

Semnificaţia teologică şi cosmologică a Botezului Domnului


Sărbătoarea Bobotezei are o importanţă, o taină şi o frumuseţe covârşitoare pentru orice creştin ortodox. Sunt foarte multe semnificaţii ale acestei prăznuiri sfinte. Eu m-aş lega de două dintre ele şi anume: prima semnificaţie este cea teologică. La Sărbătoarea Domnului în apele Iordanului ni Se dezvăluie pentru prima dată Taina Prea Sfintei Treimi. Tatăl este Cel care dă mărturie despre Fiul care Se botează în apele Iordanului: „Acesta este Fiul Meu Prea Iubit, întru care am binevoit”, Duhul este în chip de porumb, Care şi El Se pogoară deasupra Fiului, iar Fiul este în apele Iordanului, stând să fie botezat de către Ioan Botezătorul.

Aceasta este semnificaţia teologică a sărbătorii, în sensul că ni se descoperă pentru prima dată în istoria omenirii Taina Tainelor şi anume Taina Sfintei Treimi: Taina Tatălui, Taina Fiului, Taina Duhului Sfânt. De aceea această sărbătoare mai este numită şi Teofanie, adică Arătarea lui Dumnezeu în Treime, în Trei Persoane.

Şi o altă semnificaţie, la fel de importantă este semnificaţia cosmologică: Hristos este în apele Iordanului, în repejunea Iordanului cum ne spune Sfânta Biserică. Apele Iordanului se sfinţesc, toate devin sfinte şi binecuvântate prin prezenţa lui Hristos, a Fiului lui Dumnezeu în Iordan. Aceasta vrea să arate faptul că tot cosmosul, întreg universul este reînnoit, este refăcut prin prezenţa mântuitoare, binefăcătoare şi dumnezeiască a lui Hristos.

Pr. Ignatie (Ilie) Trif

Sursa: Radio Reintregirea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!