Clik pe Icoana Sfinţilor
"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan))
Postare prezentată
joi, 31 ianuarie 2013
miercuri, 30 ianuarie 2013
marți, 29 ianuarie 2013
luni, 28 ianuarie 2013
Sfântul Efrem Sirul - Despre Fericire

Fericit cel ce-și zidește aproapele cu frica de Dumnezeu și nu amăgește sufletul său, temându-se în tot ceasul de toiagul din fier al Păstorului Celui Mare.
Fericit cel ce ascultă de aproapele său așa cum place lui Dumnezeu și rabdă cu recunoștință necazurile, că va fi încununat, făcându-se mărturisitor în Domnul.
Fericit cel ce iubește înfrânarea cea cu dreaptă socotință, care nu va fi supus osândei pentru pântecele său ca un iubitor de plăceri și un necurat, că va fi mărit în Domnul.
Fericit cel ce nu se îmbată de vin, ci totdeauna se veselește cu aducerea-aminte de Domnul, de Care se veselesc necurmat toți Sfinții.
duminică, 27 ianuarie 2013
sâmbătă, 26 ianuarie 2013
vineri, 25 ianuarie 2013
Cântecul potirului
"Grigorie, ţi-a sosit ceasul. Cu jurăminte eşti afierosit lui Dumnezeu şi – slavă Domnului! – Il iubeşti."
†) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; †) Sf. Bretanion episcopul Tomisului (Post) |
In 360 Vasile îl presa tot mai mult pe Grigorie cu rugamintea de a sihastri împreună, de astă dată în mica sihăstrie de lângă râul Irisului, în Pont. Grigorie a îngăimat un motiv părinţilor săi şi a fugit în sihăstrie. A făcut aceasta într-o zi când tatal lui îi cerea stăruitor să-l hirotonisească preot. Atunci nimic nu l-a mai ţinut. A căutat mângâiere în sihăstria lui Vasile. S-au îndeletnicit însă şi cu teologia. Acolo Grigorie a alcătuit Filocalia lui Origen iar Vasile o parte dintre scrierile sale ascetice. Fiecare cerea sfatul celuilalt în orice scria.
joi, 24 ianuarie 2013
Cuvioasa XENIA cea nebuna dupa Hristos
Tropar: Iubind saracia lui Hristos, acum te îndulcesti de ospatul cel vesnic; cu nebunia cea paruta ai rusinat nebunia acestei lumi, prin smerenia Crucii ai primit puterea lui Dumnezeu. Pentru aceasta, dobândind darul ajutorarii prin minuni, Fericita Xenia, roaga pe Hristos Dumnezeu sa ne izbaveasca prin pocainta de tot raul.
Condac: Luminat salta astazi orasul Sfântului Petru, ca multimea celor scârbiti afla mângâieri, nadajduind la rugaciunile tale, fericita Xenia, ca tu esti lauda si întarirea acestui oras.
Marimuri: Marimu-te, pe tine, Sfânta si Fericita maica a noastra Xenia, si cinstim sfânta pomenirea ta, ca tu Îl rogi pentru noi pe Hristos Dumnezeul nostru.
continuarea: AICI
miercuri, 23 ianuarie 2013
Importanţa Sfântului şi Marelui Sinod Ecumenic al VI – lea
Sfântul Sinod Ecumenic al VI – lea, care a fost convocat în anul 680 d.H. (noiembrie) în Palatul Trulan din Constantinopol, a fost rezultatul a 50 de ani de divergenţe teologice şi ecleziastice (secolul VII) asupra temei dacă Dumnezeul-Om Hristos, desăvârşit Dumnezeu şi desăvârşit Om, într-un singur Ipostas (o singură Persoană), are două lucrări şi două voinţe sau doar lucrare şi o voinţă. Sinodul Sfinţilor Părinţi a condamnat hristologia monoteliţilor, adică a celor care susţineau că Hristos are doar o singură voinţă şi o singură lucrare, pentru că această hristologie nu era decât „o reînfăţişare” mascată a ereziei monofizismului deja respins şi condamnat (în cadrul Sfântului Sinod al IV – a Ecumenic din anul 451 d.H.).
marți, 22 ianuarie 2013
Povăţuiri date părinţilor pentru creştera copiilor
22 | M | Sf. Ap. Timotei; Sf. Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul |
Auziţi acestea şi voi, părinţilor, şi
voi, mamelor, creşterea copiilor nu vă va fi fără plată. Aceasta o spune şi mai
departe, zicând: „dacă are mărturie de fapte bune: dacă a crescut copii” (I
Timotei 5, 10), şi după celelalte multe pune şi aceasta. Căci nu este puţin
lucru, copiii cei daţi de Dumnezeu să fie afierosiţi lui Dumnezeu. Dacă baza şi
temeliile începutului lor vor fi bune, mare le va fi plata; iar dacă vor
neglija aceasta, mare le va fi osânda. Fiindcă şi Eli s-a pierdut din cauza
fiilor săi, căci trebuia a-i povăţui. Îi povăţuia el, dar nu precum trebuia,
ci, nevoind a-i întrista, iată că şi pe ei, şi pe el s-a pierdut.
luni, 21 ianuarie 2013
Definiţia răului
21 | L | Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul.; Sf. Mc. Neofit, Evghenie, Candid, Valerian şi Achila |
duminică, 20 ianuarie 2013
Povestea beţiei
Prima parte
Era arşiţă şi Omul nostru se aşezase un pic la umbră să se odihnească de munca sa grea. Dar gândurile nu-i dădeau pace.
„Va să zică, gândea el, Dumnezeu este veşnic, iar la un moment dat al veşniciei, a creat Lumea, Universul, şi tot ceea ce a făcut a fost Bine.
Dar Răul, adică diavolul, pe el cine l-a făcut? După unii autori, l-a creat chiar Dumnezeu, şi chiar în primul moment al Creaţiei, când a despărţit Ordinea de Haos. Şi n-a fost o greşeală, nici un efect colateral, ci pur şi simplu, Dumnezeu se simţea singur şi dezorientat în actul Creaţiei, căci dacă Răul nu exista, atunci cum ar mai fi putut vedea la sfîrşitul fiecărei zile că ceea ce făcuse era Bine?
sâmbătă, 19 ianuarie 2013
duminică, 13 ianuarie 2013
luni, 7 ianuarie 2013
Despre Sfântul Ioan Botezătorul şi despre Botezul Domnului
duminică, 6 ianuarie 2013
Abonați-vă la:
Postări (Atom)