"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

vineri, 1 ianuarie 2016

Sfântul Vasile cel Mare în Biserica Românească

Pr. Prof. Dr. Mircea PĂCURARIU
Revista Teologica, nr.4/2009, p.21-27
În acest an comemorativ ne aducem aminte cu veneraţie şi recunoştinţă de marele arhiepiscop al Cezareei Capadociei, care de peste 1600 de ani este mereu prezent în viaţa Bisericii Ortodoxe Române şi în sufletul credincioşilor ei. Este un lucru bine cunoscut că Sf. Vasile a avut legături directe cu unii dintre slujitorii Bisericii daco-romane din secolul al IV-lea. Este vorba de corespondenţa pe care a avut-o cu guvernatorul provinciei romane Scythia Minor (Dobrogea de mai târziu), Iunius Soranus, prin anii 373-374, pe care îl ruga să-i trimită moaşte de sfinţi. Probabil acest Iunius Soranus era originar tot din Capadocia, poate chiar rudă cu Sf. Vasile. A îndeplinit rugămintea Sfântului Părinte, trimiţându-i moaştele Sfântului Martir Sava, cel înecat în râul Buzău de goţii păgâni care ocupau atunci teritoriile nord-dunărene locuite de daco-romani. Moaştele erau însoţite de o Scrisoare a Bisericii lui Dumnezeu din Gothia către Biserica lui Dumnezeu din Capadocia şi către toate Bisericile (comunităţile) locale ale Sfintei Biserici universale, redactată în limba greacă şi care, de fapt, era actul martiric al Sfântului Sava. După părerea celor mai mulţi cercetători, scrisoarea respectivă a fost întocmită de episcopul Vetranion al Tomisului (Constanţa de azi), care păstorea atunci. Îndată după primirea moaştelor, Sf. Vasile a mulţumit, prin două scrisori, pentru darul făcut Bisericii din Capadocia. Aflaţi mai multe »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!