"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

duminică, 4 ianuarie 2015

Postul negru, sau ajunarea !

Pr. Ioan: Am tot auzit prin popor vorbindu-se de „pos­tul negru”, există aşa ceva şi ce ne puteţi spune des­pre el!?

Pr. Ila­rion: Aşa se spune în popor „pos­tul negru” la pos­tul ca aju­nare, adică nu mănânci şi nu bei nimic toată ziua. Fap­tul că, nu se mănâncă nimic timp de 24 de ore, la post i se spune „negru”.

În cărţile litur­gice, nu ai să găseşte această denu­mire a postului. Pre­o­ţii au pre­luat din popor această denu­mire şi, o folo­sesc atunci când reco­mandă ca cineva să aju­neze. 

Con­si­der că nu este greşit, dacă folo­sim şi acest ter­men, este mai expre­siv, reli­e­fează mai accen­tuat sen­sul de ceva greu sau ceva aspru.


Cu pri­vire la aju­nare sau la pos­tul negru, am câteva sfa­turi pen­tru cei ce vor să aju­neze, o spun din expe­rienţa mea şi anume: În ziua în care aju­nezi, sau ţii post negru numă­nânci nimic toată ziua. In zilele de post, nu tre­buie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâm­pla, ori­cât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgo­li­ile, îţi tai voia, îţi stă­pâ­neşti firea, treci cu vede­rea orice umbră a rău­lui sau a rău­tăţi cuiva, rabzi şi ierţi orice. Alt­fel, ţi-a furat dia­vo­lul pos­tul, degeaba mai posteşti. 

Nu uita că, pos­tul nu este numai abţi­nere de la mân­care şi bău­tură ci şi abţi­nere de la orice păcat şi răutate. Nu tre­buie să dormi în ziua pos­tu­lui, pen­tru ca nu cumva, dia­vo­lul să râdă că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede pos­tul ca să nu simţi oste­ne­ala şi gre­u­ta­tea lui. 

Nu te duci în vizite în ziua când pos­teşti, pen­tru a nu fi ser­vit cu ceva de mân­care şi să te des­co­peri că pos­teşti. Când pos­teşti, nu tre­buie să spui la nimeni şi să nu ştie nimeni, adică „când pos­teşti închide-te în cămara ta, ca să u te arăţi oame­ni­lor că posteşti”. 

Mân­ca­rea pe care ar fi tre­buit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păs­tra pen­tru când ai să ter­mini de pos­tit pen­tru că ai renu­nţat la ea ţinând post. Dia­vo­lii pot să râdă şi să zică că ai făcut eco­no­mie sau că ai recu­pe­rat ce tre­buia să con­sumi. 

Pos­tul întot­dea­una tre­buie însoţit de milos­te­nie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând. · Dacă te simţi slă­bit şi simţi că nu mai poţi duce pos­tul, poţi lua în cur­sul zilei: o bucă­ţică de ana­foră şi 3 înghi­ţi­turi de aghiazmă. · 

Dacă nu poţi duce pos­tul toată ziua şi-l între­ru­pi­ a­tunci nu mânca mai mult decât o sin­gură masă şi tot de post. Dacă ai mân­cat prea mult dia­vo­lii ţi-au furat pos­tul, spu­nând că ai mân­cat cât pen­tru toată ziua în care ai postit. ·Nu poţi între­rupe pos­tul la orice oră.

Dacă ţii post pen­tru izbă­vire de vrăji şi des­cân­tece, pen­tru că vră­ji­to­rii au anu­mite ore când îi tri­mit pe dia­voli la treabă, tre­buie să ţii cont de acest lucru. Unii tri­mit la ora 15, alţii la ora 18, la ora 21, la ora 24,00. Tre­buie să duci pos­tul până la aceste ore pen­tru ca să te găsească în post şi să poţi res­pinge lovi­tu­rile vrăjitorilor.  

Postul-ajunare, începe la ora 18,00 din ziua ante­ri­oară şi ţine până în ziua de post la ora 24.  Cine nu poate duce până la ora 24, se poate opri aşa cum am ară­tat, la ora 15, la ora 18, la ora 21. 

Ora până când duci pos­tul, repre­zintă momente ale păti­mi­rii Mân­tu­i­to­ru­lui Iisus Hris­tos, şi anume: – La ora 12 – a fost răs­tig­nit; – La ora 15 – şi-a dat Duhul pe Cruce; – La ora 18– a fost dat jos de pe Cruce şi îngro­pat; – La ora 21– s-a aşe­zat pia­tra pe mor­mânt fiind pece­tlu­ită; – La ora 24 – s-a cobo­rât la iad sfă­râ­mând porţile de aramă, risi­pind pe dia­voli şi scoţând pe cei dre­pţi din iad.

În cazuri mai grele, pen­tru per­soane demo­n­i­zate şi chi­nu­ite de dia­voli, se poate ţine post-ajunare timp mai înde­lun­gat, adică mai multe zile la rând (după caz şi cine poate: 3, 7, 9, 12, 21, 40 zile). Odată pe zi se pot lua 3 bucă­ţele de ana­foră şi un pahar de aghiazmă. 

 Sursa: http://www.ortodoxism.com/cuvinte-de-folos/postul-negru-sau-ajunarea.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!