"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Pr. prof. dr. Stelian Tofana - Dregatorul Bogat – Pazirea Poruncilor

Un comentariu:

  1. Sărut mâna părinte profesor.
    Astăzi, căutând pe internet un cuvânt care să mă apropie puțin mai înainte de înțelesul evangheliei zilei, v-am ales cuvântul de învățătură la Pilda datornicului nemilostiv spre ascultare. Desigur, fac parte din personajul colectiv și, știindu-mi pornirile, poate încerc să mă scuz.

    Întrebare:
    Omenește, înțeleg poziția d-voastră. Însă... Tocmai este vorba despre iertare fără limite, așa cum și iubirea lui Dumnezeu este. În dimineața aceasta am primit un mesaj de la o cunoștință care mă ruga să mă rog pentru Elena, ca să se liniștească. Nu o cunosc pe Elena dar am început să mă rog pentru ea... Și am primit un gând dintre cele mai blânde. Că Elena, dacă acea stare nu depinde de ea ci de ceva ce nici ea nu-și dorește, se va liniști cu siguranță în cel mai scurt timp. Dar ce facem - întrebau gândurile - dacă starea aceea este căutată insistent și alimentată cu tot felul de... argumente! Oare avem dreptul să intervenim și să insistăm cerând ca Domnul să îi schimbe fără voia ei alegerea??? Domnul pe noi ne lasă liberi să alegem. Tocmai de aceea durează atât de mult până obținem/vom obține iertarea cea mare. Oare noi nu trebuie să lăsăm fraților noștri liberă alegerea lor, chiar dacă ne vom trezi urcați pe cruce??? Dacă personajul colectiv ar fi zis: acesta este dintre noi și fratele nostru, să încercăm să îi iertăm/ascundem fapta, poate și Stăpânul îl va ierta, oare Stăpânul nu i-ar fi iertat pe toți și nu numai pe acela??? Dacă cele cinci fecioare înțelepte ar fi avut milă/iubire față de surorile lor mai slabe, oare Domnul nu s-ar fi îndurat de toate??? Va fi El mai puțin iubitor decât un om?

    De ce să Îi cerem mereu doar mașini și case și dreptate socială și nu lucruri care să reziste dincolo de Timp?

    Iertați, părinte profesor, sunt doar o pensionară care simte că iubirea este mai mult decât dreptatea în sine. Vechiul Testament s-a bazat pe dreptate și nimeni nu a intrat în rai iar Noul Testament, bazându-se pe iubire, deschide tuturor porțile, ca tâlharului (fratele nostru) pentru un cuvânt. Acum porțile sunt deschise. Atunci de ce le ocolim?

    Personajul Colectiv ar trebui să se roage pentru iertarea fraților săi cei mai slabi. Să îi ierte și apoi să se roage și Stăpânului pentru iertare, că asta așteaptă Tatăl nostru, al tuturor de niște mii de ani încoace.

    Iertați, iertați, iertați. Și Tatăl ceresc să vă ajute în tot ce faceți pentru noi. Amin!

    RăspundețiȘtergere

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!