"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

marți, 8 noiembrie 2016

Sfanta impartasanie impreuna cu ingerii

Sfantul Nifon, episcopul Constantianului (sec. IV) s-a invrednicit sa vada multe vedenii dumnezeiesti cu ochii sai ilumnati de Duhul Sfant.
Candva, in timpul unei Sfinte Liturghii, imediat ce preotul slujitor a spus: “Binecuvantata este imparatia…”, sfantul a vazut foc coborand din cer si acoperind Sfantul Jertfelnic si pe slujitor fara ca acesta sa-si dea seama de nimic.
Mai tarziu, cand poporul a inceput sa cante “Sfinte Dumnezeule”, patru ingeri au coborat si au cantat impreuna cu ei.
La Apostol, s-a aratat Apostolul Pavel care indruma pe cantareti. La “Aliluia”, dupa apostol, vocile poporului urcau impreunate la cer ca o funie de foc si la evanghelist, fiecare cum iesea ca o flacara din gura preotului si urca spre cele ceresti.

Putin inaintea intrarii cu Sfintele Daruri, cuviosul vede cum se deschide cerul si o mireasma cereasca a acoperit intreaga biserica. Ingerii coborau din ceruri slavind pe Mielul Hristos si Fiu al lui Dumnezeu.
Si iata: s-a aratat atunci un Preacurat si de trei ori slavit prunc! Il tineau ingerii care l-au adus si l-au asezat pe Sfantul Disc unde se gaseau Cinstitele Daruri. In jurul lui s-au adunat multime de tineri imbracati in haine stralucitoare care priveau cu admiratie si pocainta frumusetea lui dumnezeiasca.
A venit momentul pentru intrarea mare. Preotul slujitor s-a apropiat sa ia in maini Sfantul Disc si Sfantul Potir, l-a ridicat si l-a inaltat deasupra capului ridicand impreuna pruncul si pe mama lui. Cand cuviosul iesi cu Sfintele, poporul canta lin, a vazut cuviosul ingeri inaripati care zburau in jurul preotului, doi heruvimi si doi serafimi mergeau inaintea lui si multime mare de ingeri il insoteau slavindu-L.
Cand preotul a ajuns la Sfanta Masa si a asezat Sfintele Daruri, ingerii le-au acoperit cu aripile lor. Cei doi heruvimi s-au asezat in dreapta preotului si cei doi serafimi in stanga lui, fara insa ca acesta sa-si dea
seama.
Sfanta Liturghie a continuat. Au spus “Crezul” si au ajuns la sfintirea Sfintelor Daruri. Preotul le-a binecuvantat si a spus: “… si trimite harul Duhului Tau Sfant. Amin, amin, amin…”. Atunci vede iarasi dreptul, cum un inger a luat cutitul si a jertfit Pruncul. Sangele lui l-a turnat in Sfantul Potir, pe cand Trupul lui l-a luat si l-a pus pe Sfantul Disc. Dupa aceasta s-a retras iarasi la locul lui si a stat cu umilinta si evlavie.
Cand preotul a ridicat Sfintele Taine, cantand “Sfintele Sfintilor”, si poporul canta “Unul Sfant, Unul Domn”, cineva din biserica s-a intors spre sfant si l-a intrebat incet:
– De ce, parinte, preotul zice “Sfintele Sfintelor”?
– Pentru noi toti o zice copilul meu, si inseamna la Sfantul Trup al lui Hristos sa vina cel care este sfant.
– Si ce este sfintenia, parinte? a intrebat iarasi acela care era un om simplu.
– Uite… Daca esti nevrednic, sa nu indraznesti sa te faci partas la o asemenea Taina mareata. Daca esti certat, cu cineva sa nu te aproprii. Daca iti bati joc, sau injuri, sau judeci pe aproapele tau, stai departe de Sfanta Impartasanie. Mai intai gandeste-te bine si apoi apropie-te.
Intre timp, slujitorul a cantat “Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si dragoste sa va apropiati”.
Sfantul observa acum pe cei care se impartaseau. La unii li se intunecau fetele cum luau Sfanta Euharistie pe cand altora li se lumina fata ca un soare.
Ingerii stateau acolo aproape si urmarea impartasirea cu cinste. Cand se impartasea cineva vrednic ii puneau pe cap o cununa. Cand insa se apropia un nevrednic, ingerii intorceau scarbiti capul. Atunci cand se impartasea, Trupul si Sangele Mantuitorului dispareau din sfanta lingurita iar ei plecau negri ca un carbune la chip.
Cand Sfanta Liturghie s-a terminat si preotul a cantat ecfonisul, s-a aratat iarasi Pruncul viu si nevatamat in mainile ingerilor! Deodata acoperisul s-a deschis parca in doua. Pe acolo ingerii au inaltat Pruncul la
ceruri, cantand imne de slava si marind pe Dumnezeu Tatal.
(“Minuni si descoperiri din timpul Sfintei Liturghii”)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!