"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 16 februarie 2019

Părintele Ioan Sabău a fost pomenit la 10 ani de la trecerea la cele veșnice

Sâmbătă, 16 februarie 2019, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Bobâlna, Părintele Ioan Sabău a fost pomenit, la 10 ani de la trecerea la cele veșnice. Din încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană, vicar administrativ al eparhiei hunedorene, împreună cu un sobor de preoți.

În cuvântul de învățătură rostit, Preascuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană a evidențiat râvna și curajul Părintelui Ioan Sabău de a propovădui Evanghelia lui Hristos, motiv pentru care a fost arestat și întemnițat de mai multe ori, însă, cu toate aceste încercări, a rămas un slujitor vrednic, dedicat chemării sale preoțești.


După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului, iar apoi o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Ioan Sabău, aflat în cimitirul de lângă biserica din satul Bobâlna.

Părintele Ioan Sabău s-a născut în satul Folt, comuna Rapoltu Mare, de lângă Orăștie, în 20 octombrie 1914. A studiat Teologia la Facultatea din Cernăuți, obținând licența în anul 1935. În anul 1936 a fost numit preot în parohia Ceru-Băcăinți, iar apoi la Renghet. Între anii 1941-1958 a fost preot în parohia Vinerea, jud. Alba. A fost arestat în mai multe rânduri, în anii 1944, 1948, 1949-1950, iar în anul 1958 a fost condamnat la opt ani de temniță grea, pentru finalizarea lăcașului de cult din Vinerea, fiind întemnițat la Aiud și Gherla. A fost eliberat la 31 iulie 1964, fiind reîncadrat la parohia Bobâlna, pe care a păstorit-o până în anul 1996. A trecut la cele veșnice în 16 februarie 2009, fiind înmormântat lângă biserica din Bobâlna.

vezi și: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!