"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

joi, 3 aprilie 2025

Lumina tradiției și harul rugăciunii în Postul Mare

 

La Simeria-Biscaria, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, joi, 3 martie 2025, de la ora 17, s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, în sobor de 18 preoți, un moment de profundă încărcătură duhovnicească. Această Sfântă Taină a Maslului, care continuă în Postul Mare, este mai mult decât o slujbă – este o mărturie vie a unei tradiții de peste 45 de ani, ce unește credincioșii din mai multe parohii de pe Valea Mureșului într-o rugăciune comună.

 
Tradiția a fost inițiată în anii ’80, în vremuri de prigoană comunistă, de vrednicul de pomenire Părinte Ioan Sabău. Deși urmărit și persecutat de securitate, Părintele Sabău a avut curajul să transforme temnițele în ferestre către cer și să inspire comunitatea hunedoreană să păstreze vie flacăra credinței. Soborul de preoți care participă la această taină perpetuează valorile păstorite de părintele Ioan Sabău, continuând să slujească fără a accepta bani pentru pomelnice, o practică ce subliniază autenticitatea și dedicarea slujirii.

 
Taina Sfântului Maslu are o semnificație profundă pentru comunitatea ortodoxă   de pe Valea Mureșului. Este o punte între generații și o lecție de solidaritate. Prin rugăciunile înălțate, credincioșii regăsesc pacea interioară și puterea de a depăși încercările vieții. La finalul slujbei, fiecare participant primește câte un colăcel, un gest de milostenie care împletește dragostea cu jertfa Postului Mare, oferind un sprijin celor care vin direct de la muncă, fără a mai ajunge să ia masa.
 

Părintele Sabău și-a dedicat viața Bisericii, construind în plin regim comunist prima biserică din Vinerea, județul Alba, și rezistând prigoanei prin exemplul unei vieți de jertfă și credință.
 


Născut în 1914, părintele Sabău a fost martirul unei generații de luminători spirituali. Supranumit „Patriarhul hunedorenilor”, el a cântat „Hristos a înviat” în închisorile comuniste și a inspirat, prin harul său, credincioșii din bisericile în care a slujit. Prieten cu Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, Părintele Sabău a rămas în amintirea oamenilor pentru blândețea și înțelepciunea sa, precum și pentru dedicarea față de Biserică.
 
Astăzi, cuvintele sale – „Voi aveți puncte cardinale? Voi știți încotro mergeți?” – rămân un ecou al valorilor pe care le-a susținut și un îndemn spre reflecție pentru generațiile viitoare. În duhul acestei întrebări, Taina Sfântului Maslu devine o lecție a continuității și un simbol al credinței nepieritoare pe Valea Mureșului. Rugăciunile, tradiția, harul și unitatea comunității sunt păstrate cu sfințenie, oferind o lumină ce ghidează sufletele în Postul Mare.



 
sursa: Aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!