Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula
Duminica a III-a după Rusalii poartă în miezul ei lecția Mântuitorului despre grijile lumii. Să fi știut Domnul de criză economică, de împrumuturi bancare, de afaceri și intermedieri? Ce știe El nu ține de absolvirea unor școli de economie, ci de firea umană. Aceasta, dacă nu este convertită, este indisolubil legată de aceleași metehne care-au chinuit pe om dintru început. Suntem într-un joc al orgoliilor, al puținei noastre credințe, al neatenției la nevoia reală a celuilat, precum se lăsați afectați de aceleași crize, ca oarecând Adam și Eva. Și așa cum geneticienii numesc primele prototipuri genomice…, Adam și Eva și comentatorii lumii de astăzi tot înspre demisionarii raiului ar trebui să privească. Pedagogia Evangheliei ne descoperă însă hăul de neatenție în care ne scufundăm, ca într-un soi de refuz al lucrării Duhului Sfânt. Pentru că lecția Evangheliei acesteia de acolo vine, din faptul că Duhul Sfânt S-a pogorât peste firea umană și, cu toate acestea… ea tot n-a înțeles unde sunt adevăratele valori de viață.
Astăzi trăim în plină ierarhie a valorilor orfane de Duh. Oamenii privesc prin lentilele carierei, bogăției materiale, prin grila de valori a investițiilor ori dimensiunea, de nemăsurat, dacă se poate, a conturilor. Hristos Domnul – și de la El toți Părinții Bisericii – nu cu bogăția au treabă, nu cu bunăstarea, ci cu aceia care cred că huzurul este singurul mod de asigurare a viitorului, a vieții, chiar veșnice. Amenda Duhului Sfânt aici intervine. Reduce la nimic ceea ce părea că e veșnic. Lucrarea Duhului Sfânt îmbogățește firea umană cu alte valori. Credința, nădejdea și dragostea nu pot fi evaluate prin metode de brokeraj obișnuite, nu pot fi afișate și fișate după regulile ecnomicului. Dacă nu mă credeți, priviți mai atent la oamenii pe care-i invidiați pentru bogăția lor și veți vedea că nu le creează o stare de fericire, ci o neliniște descumpănitoare. O singură rotiță din angrenajul lor economic să fie blocată sau să nu funcționeze după proiecția personală și totul sărăcește, se frământă cu țărâna! Orice copil bun la carte ori care este atent la viața din jur știe că inima este în stânga pieptului, ca o pasăre care se zbate să elibereze permanent viață! Domnul, atunci când vorbește celor ce-L ascultă, le atrage atenția că inima omului este acolo unde este adevărata sa bogăție. Cei care vă iubiți copiii ori părinții, cei care iubiți curat, știți asta! Inima voastră bate în ritmul celor ce-i iubiți, la unison cu ritmul nemuririi. De aceea era nevoie de venirea Duhului Sfânt! Să înțelegem ce ne face veșnici.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel știu! Să-i urmăm bucuroși de lecția lor de viață! Am fi fost mult mai săraci fără ei.
Pr. Constantin Necula
Duminici de fiecare zi
Editura Agnos
Sibiu, 2016
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!