"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

marți, 3 septembrie 2013

BLESTEMELE, FARMECELE ŞI VRĂJILE

Pentru a nu ajunge să poţi fi blestemat trebuie să duci o viaţă superioră. În Deuteronom 32 se spune pe cine binecuvintează Dumnezeu şi pe cine blastămă. Dacă duci o viaţă superioară, corectă, după voia lui Dumnezeu, nu ajungi niciodată sub blestem. Dacă nu duci o viaţă superioară, corectă, blestemul e asupra ta şi nu ştiu dacă te poate dezlega cineva de ceea ce trebuie să pătimeşti pentru păcatele tale.


Blestemele, să ştiţi că nu au mare valoare; sunt cazuri în care se leagă şi în care nu se leagă. Însă sunt anumiţi preoţi din cei care deschid cartea şi care toate le văd prin blestem, prin vrăji, prin fermecătorii, prin…

 Dumnezeu să mă ierte pentru ce spun acum. La Sfântu' Gheorghe este un preot numit Cucu. La el merge multă lume să le spună viitorul, să le spună de ce au piedicile pe care le au, iar el spune întotdeauna că e vorba de un blestem, că e sub vrăji, că i-a făcut cineva… şi-apoi eu zic: Cucu-i ca cucu. Cucu numai una ştie: Cucu! Cucu! Cucu! Cucu! şi gata. El numai asta ştie, la toată lumea spune acelaşi lucru. Nu vă duceţi, nu vă complicaţi viaţa, nu vă băgaţi în cap lucruri care n-au nici o importanţă. Zilele trecute mi-a zis cineva că s-a dus la el şi i-a spus că o să se căsătorească cu o fată al cărei nume începe cu „O”. Şi s-a căsătorit cu una al cărei nume începe cu „N”.

Le mai spune oamenilor că trebuie să meargă la 3 mănăstiri, la nu ştiu câte biserici, să ducă lumânări, să le aprindă… ăstea-s nişte înşelări ale omului, ca să credă că a făcut şi el ceva. Îmi spunea cineva din Braşov: „Părinte, eu am noroc că am maşină să mă duc la 7 biserici să aprind câte o lumânare, cum mi-a zis părintele”. Şi îi zic: „Păi măi, în loc să stai la o slujbă cumsecade tu te duci la 7 biserici şi nu mergi la nici o slujbă”. Sunt lucruri fără valoare, e doar un fel de înşelare de sine.

Au apărut nişte îndrumări de-ale Părintelui Argatu despre cum poate cineva să scape de farmece şi blesteme. Cu 9 lumânări, care să le aprindă, să le aşeze pe o tavă sau cărămidă, ca să se ardă de tot. Vinerea să facă rugăciunea dimineaţa până arde un sfert de lumânare, apoi la amiază până arde alt sfert de lumânare, seara alt sfert şi noaptea la 12 până arde tot. Sunt lucruri fără valoare, fără importanţă! L-am cunoscut pe Părintele Argatu, dar nu l-am cunoscut sub aspectul acesta sau poate scrierea respectivă nu e autentică. În sfârşit, Dumnezeu să-l odihnească. N-avem nimic cu el. Dar vă spun: nu vă luaţi după treburi din acestea. Acolo se spune de exemplu şi că cineva care are un necaz să se ducă cu un pomelnic la preot, să prezinte pomelnicul cu problema pe scurt, iar preotul să scoată părticică la proscomidie şi după aceea preotul să-i dea omului părticica pe care a luat-o şi după 24 de ore de ajun să mănânce părticica aceea. Păi ca să te împărtăşeşti nu-ţi trebuie 24 de ore de ajun, ori împărtăşania e mai mare decât părticica! În afară de aceasta, părticica pe care o scoate preotul n-are voie să o dea la nimeni, pentru că e scris ce trebuie să facă preotul cu părticelele: se amestecă în Sfântul Potir şi se consumă după Liturghie. Când s-a terminat Liturghia preotul e dator să consume tot şi n-are voie să dea la nimeni nimic. Deci vă rog, nu vă luaţi după aceste lucruri. Rugaţi-vă cum puteţi, cum ştiţi. Trăiţi o viaţă aşa încât să n-aibă putere vrăşmaşul asupra voastră.

În cărţile noastre de slujbă sunt rugăciuni de dezlegare de blestem şi de dezlegare de farmece. În Sfânta Scriptură sunt locuri în care se spune că Dumnezeu binecuvintează pe cei ce-I slujesc Lui şi că sunt sub blestem cei care nu-I slujesc Lui. Sfântul Apostol Pavel însă, în Epistola către Romani are un cuvânt care ar fi bine să-l avem cu toţii în vedere şi să credem în el. Sfântul Apostol zice aşa: „Fiţi înţelepţi faţă de bine şi nevinovaţi faţă de rău şi Dumnezeu va zdrobi repede pe Satana sub picioarele voastre”. În Vieţile Sfinţilor se spunce că Sfântul Ciprian a avut în vedere o fecioară pe nume Iustina pe care voia să o câştige pentru el şi a umblat cu nişte vrăjitorii pentru a o câştiga şi acestea n-au avut nici o influenţă. Şi atunci şi-a dat el seama că Iustina fecioara are o putere mai mare decât puterile negative şi s-a convertit la creştinism. Toate acestea arată că oamenii au crezut de-a lungul veacurilor în nişte influenţe negative. Cât sunt de eficiente nu ştim, dar de multe ori îţi ajunge şi numai gândul că eşti sub blestem sau că eşti sub vrăjitorii, fără altceva. Sunt însă multe lucruri care se pot explica altfel decât le explică oamenii. 

Să vă spun un caz din satul meu. Bunica mea povestea o întâmplare din viaţa ei. Când era de vreo 10-12 ani s-a dus la o mătuşe şi a luat de la ea un pacheţel cu unt să-l aducă acasă. Tot atunci era o cununie la biserică şi în loc să se ducă direct acasă cu pacheţelul s-o dus la biserică. Şi copil fiind şi-o uitat de pacheţel şi i-o căzut pacheţelul cu unt pe pragul de la cimitir, de la intrarea în curtea biseicii. Când o ieşit cei de la cununie o văzut că e ceva acolo şi toată lumea o crezut că-i vorba de ceva farmece, de ceva boscoane puse acolo. Şi ziceau: fiţi cu grijă ca nu cumva să se atingă mireasa, să nu calce mirele, să nu calce cineva … toată lumea o ocolit pacheţelul şi după aceea buna s-o dus şi l-o luat şi s-o dus acasă cu el şi l-o mâncat.

Da’apoi ce s-o întâmplat. Oamenii aceia care au fost cu cununia, mirele şi mireasa, or avut foarte multe necazuri. Şi eu cunosc necazuri pe care le-au avut ei. Şi acuma s-or continuat necazurile cu un accident a unui strănepot al lor. Ei, dacă faci o legătură între pachet şi întâmplări nu-i nici o legătură. Şi totuşi oamenii or tot ţinut-o că atunci la nuntă s-or făcut nişte vrăji.

Vine o fată de 19 ani să-i fac dezlegare de blesteme. Păi zic, tu de unde ştii că eşti blestemată. Păi zice, mi-o zis cutare preot că-s sub blestem. Zic, hai să-ţi fac, da’ acuma nu ştiu dacă-i crede că s-o dezlegat, că eşti legată crezi!

Parintele TEOFIL PARAIAN
 din volumul "Veniti de luati bucurie"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!