"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

luni, 16 decembrie 2013

2013 – Anul marilor teologi români

Pr. Prof. Mircea Păcurariu, "2013 – Anul marilor teologi români", Revista Teologica, nr.1/2013, p.224-228

Se ştie că Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca anul 2013 să fie închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi maicii sale Elena, dat fiind faptul că acum se împlinesc 1700 de ani de la emiterea cunoscutului „Edict de toleranţă” de la Mediolanum (azi Milano) din 313, prin care se acorda libertate şi noii religii creştine, alături de celelalte religii – păgâne – recunoscute în Imperiul Roman.
Dar în Biserica noastră anul 2013 poate fi considerat şi ca anul unor mari ierarhi şi profesori de teologie de altădată, pe care avem datoria să-i cinstim mereu şi să le cunoaştem bogata moştenire pe care au lăsat-o posterităţii. În cele ce urmează vom prezenta câteva din aceste mari personalităţi ale Bisericii noastre, cu speranţa că centrele eparhiale sau Facultăţile de Teologie în cadrul cărora au activat vor găsi soluţiile cele mai potrivite pentru omagierea lor, fie prin sesiuni de comunicări, fie prin articole sau studii în revistele noastre teologice.
Aşa de pildă, se împlinesc 245 de ani de la naşterea celui care va fi mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei (n. 20 decembrie 1768 – † 18 decembrie 1846), fost episcop la Huşi (1792-1796) şi Roman (1796-1803), apoi mitropolit al ţării (1803-1842), primul ctitor al catedralei din Iaşi, bun traducător din literatura patristică şi postpatristică în româneşte, îndrumător al întregului învăţământ românesc din Moldova. Aflaţi mai multe »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!