"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Reţete de post - (felul 1, felul 2 și desert)

Bors de legume - Aromat si sanatos. O adevarata infuzie de vitamine.

Ingrediente: 3-4 cartofi, 2 cepe, 2 morcovi, o radacina de patrunjel, o telina potrivita, o varza mica, jumatate de litru de bors, doua linguri de bulion, ulei, sare, cimbru, seminte de marar, o legatura de leustean si una de patrunjel.

Mod de preparare:
Curata si spala zarzavaturile. Taie ceapa marunt si pune-o la calit cu ulei. Adauga morcovul ras, telina taiata bucatele, radacina de patrunjel bucatele, varza fideluta si lasa-le sa se inabuse intr-o oala cu capac.

Adauga bulionul, mai lasa totul putin, pune semintele de marar si o lingurita de cimbru uscat. Stinge legumele cu apa clocotita, adauga cartofii bucatele si lasa totul sa clocoteasca la foc mic. Cand este gata adauga borsul clocotit in prealabil si toata verdeata. Acopera si serveste cald, cu ardei iute si mamaliga moale.

Sarmale cu orez si stafide - este imposibil sa nu-ti placa, chiar daca sunt mai dificil de facut.

Ingrediente: foi de varza murata, 6 linguri ulei, o lingura de bulion de rosii, 4-5 cepe, o ceasca de orez, 1-2 legaturi de patrunjel, 1-2 legaturi de marar, 200 de grame de stafide, sare, piper.

Mod de preparare:
Curata ceapa, spal-o si tai-o marunt. Pune ulei si o lingura, doua, de apa intr-o cratita si lasa amestecul sa ajunga la fiert. Adauga ceapa taiata si las-o pana se inmoaie, dupa care pune orezul.

Mai adauga apa si lasa totul sa fiarba inabusit. Cand orezul este fiert, adauga verdeata, stafidele, sare, piper dupa gust si se amesteca bine. Umple foile de varza si formeaza sarmale. Sunt bune mai mari. Pune ulei intr-o cratita, asaza un strat de varza, dupa care pui sarmalele una langa alta, in straturi. Acopera-le cu varza tocata, adauga bulion amestecat cu apa cat sa le acopere. Da la cuptor o ora, pana se rumenesc.

 Prajitura cu miere si nuci - o prajitura dupa o reteta veche, dar buna si rafinata.

Ingrediente: o lingurita de bicarbonat, 6 linguri pline cu miere de albine, 500 de grame de faina, 5 linguri de ulei, o nuca de drojdie, un praf de sare, dulceata, 250 de nuci pisate, zahar pudra, coaja de portocala si vanilie.

Mod de preparare:
Desfa nuca de drojdie cu putin zahar si las-o la cald. Amesteca mierea cu bicarbonatul si pune-le in bain-marie la foc mic pana se topesc. Adauga uleiul, jumatate din faina, apoi drojdia inmuiata, coaja de portocala, vanilia si sarea.

Amesteca totul cu mana si framanta aluatul, incorporand si restul de faina, pana rezulta un aluat suplu si nelipicios. Lasa coca o jumatate de ora la dospit, iar apoi imparte-o in doua, intinde doua foi, unge-le cu dulceata (de care ai, de care iti place) si presara nuca pisata, amestecata cu zahar.

Ruleaza, nu prea strans, asaza ruladele in tavi unse cu ulei si tapetate cu faina. Foarte potrivite sunt tavile de cozonac. Coace prajitura 40-50 de minute la foc potrivit. Serveste-o pudrata cu zahar. Se taie bine calda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!