"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

vineri, 5 august 2016

Maica Domnului în Acatistul Bucuria tuturor celor necăjiți

Protos. Paisie TEODORESCU 
Introducere 

În imnologia liturgică ortodoxă, imnul-acatist ocupă un loc distinct prin structura şi prin destinația sa. El este prin excelență un imn de laudă şi are o structură specifică, fiind alcătuit din 13 condace şi 12 icoase în succesiune alternativă. Fiecare icos înglobează căte 13 stihuri, deschizându-se fiecare cu aceeaşi expresie laudativă. Toate icoasele se închid cu acelaşi refren, care constituie un laitmotiv caracteristic acestui acatist. înainte de a se desprinde ca slujbă de sine stătătoare, locul primului acatist a fost în corpul canonului, după peasna a VI-a, unde se găsește un condac şi un icos. Astfel, acatistul este o dezvoltare, o înflorire prin amplificare, o excrescentă cultică a condacului şi a icosului întâlnit de regulă în mijlocul canoanelor.   Aflaţi mai multe »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!