"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 8 aprilie 2023

8 aprilie - Pilda zilei

 


Breaking news de Florii

Cert este faptul că Sfintele Evanghelii nu sunt basme sau invenții. Nici legende sau născociri ale unor oameni pierduți în istorie. În vechime, termenul Evanghelie avea, oarecum, sensul pe care îl are în zilele noastre cel de Breaking Newsveste de ultimă oră sau știre a momentului.

Dacă ar fi existat televiziunile acum 2000 de ani, omenirea ar fi privit cu sufletul la gură cum Hristos intră în Ierusalim călare pe asin blând, întâmpinat fiind de majoritatea iudeilor ca un împărat biruitor, cu ramuri de finic și cu aclamații, dar criticat de fariseii şi cărturarii care vor fi gândit: „Cum să intre Mesia în Ierusalim călare pe un… măgar? Halal Împărat!”. Şi totuşi, prorocia lui Zaharia s-a împlinit întocmai.

Ce trebuie să reținem din acest gest al Lui Hristos, până la urmă? Că aceste două atitudini – smerenia și biruința – sunt strâns legate una de cealaltă și că adevărata biruință o găsim în această lecție de smerenie pe care ne-a predat-o Hristos. Însăși perioada Triodului a început cu pilda de smerenie a Vameșului și se încheie cu smerenia Domnului, care ne învață că aceasta este singura cale spre Viață și spre Înviere. Și încă ceva: că după aproape 2000 de ani continuăm să fim contemporani cu cei prezenţi la Intrarea Domnului în Ierusalim. În ce fel? Cântând la fiecare Sfântă Liturghie, înainte de sfinţirea Cinstitelor Daruri, asemenea lor: „Osana întru cei de sus. Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!”. Doar că noi, cei de astăzi, ştim cine este Iisus Hristos...

sursa:https://doxologia.ro

Pilda vameșului și a fariseului

Ev. Luca 18, 10-14

Zis-a Domnul pilda aceasta: Doi oameni s-au suit la templu ca să se roage: unul era fariseu și celălalt vameș. Fariseul, stând drept, așa se ruga în sine: Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni, răpitori, nedrepți, preadesfrânați, sau ca și acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câștig. Iar vameșul, departe stând, nu voia nici ochii să-și ridice către cer, ci-și bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa decât acela. Fiindcă oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța.

 Intrarea Domnului în Ierusalim

Ev. Ioan 12, 1-18

Înainte de Paști cu șase zile, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morți. Și I-au făcut acolo cină și Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce ședeau cu El la masă. Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preț, a uns picioarele lui Iisus și le-a șters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasma mirului. Dar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vândă, a zis: Pentru ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari și să-i fi dat săracilor? Însă el a zis aceasta nu pentru că îi era grijă de săraci, ci pentru că era fur și, având punga, lua din ce se punea în ea. A zis, deci, Iisus: Las-o, că pentru ziua îngropării Mele l-a păstrat. Că pe săraci totdeauna îi aveți cu voi, dar pe Mine nu Mă aveți totdeauna. Deci mulțime mare de iudei au aflat că este acolo și au venit nu numai pentru Iisus, ci să vadă și pe Lazăr, pe care-l înviase din morți. Și s-au sfătuit arhiereii ca și pe Lazăr să-l omoare, căci, din pricina lui, mulți dintre iudei mergeau și credeau în Iisus. A doua zi, mulțimea cea mare, care se adunase la sărbătoare, auzind că Iisus vine în Ierusalim, a luat ramuri de finic și a ieșit întru întâmpinarea Lui și striga: Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel! Și Iisus, găsind un asin tânăr, a șezut pe el, precum este scris: «Nu te teme, fiica Sionului! Iată, Împăratul tău vine șezând pe mânzul asinei». Acestea nu le-au înțeles ucenicii Lui la început, dar, când S-a preaslăvit Iisus, atunci și-au adus aminte că acestea erau scrise despre El și că acestea I le-au făcut Lui. Așadar, dădea mărturie mulțimea care era cu El când l-a strigat pe Lazăr din mormânt și l-a înviat din morți. De aceea L-a și întâmpinat mulțimea, pentru că auzise că El a făcut minunea aceasta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!