"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

duminică, 7 iulie 2013

Despre chemarea lui Dumnezeu

Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni (Matei 4, 19)

Iubiti credinciosi,

Astazi, cind Sfinta Evanghelie vorbeste de chemarea celor dintii ucenici ai lui Hristos, am socotit de cuviinta sa vorbesc despre chemarea lui Dumnezeu adresata oamenilor.

Sa stiti ca chemarea lui Dumnezeu este de multe feluri si cu multe planuri dumnezeiesti. Uneori Dumnezeu cheama la sine pe toti cind zice: Intoarceti-va catre Mine si veti fi mintuiti, voi cei ce locuiti cele mai indepartate meleaguri ale pamintului. Eu sint Dumnezeu tare si nu este altul (Isaia 45, 22). In alt loc zice: Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi (Matei 11, 28). Iarasi vedem ca chemarea lui Dumnezeu este adresata mai ales celor pacatosi, dupa cuvintul care zice: N-am venit sa chem pe drepti, ci pe pacatosi la pocainta (Marcu 2, 17; Luca 5, 32).

Mijloacele prin care Dumnezeu cheama pe oameni la mintuire sint felurite. Chemarea dumnezeiasca cea mai mare si mai aleasa s-a facut prin Iisus Hristos, dupa cum a proorocit Isaia, zicind: Neamurile care nu Te stiau pe Tine Te vor chema si popoarele care nu Te cunosteau la Tine vor alerga (Isaia 55, 5). Sau cind zice: Iar Eu, cind Ma voi inalta de pe pamint, ii voi trage pe toti la Mine (Ioan 12, 32). Zice si marele Apostol Pavel: Prin Care am luat har si apostolie, ca sa aduc, in numele Sau, la ascultarea credintei, toate neamurile, intre care sinteti chemati si voi ai lui Iisus Hristos (Romani 1, 5-6). Chemarea oamenilor la mintuire se face prin Duhul Sfint cu multa rabdare, dupa marturia care zice: Si Tu i-ai ingaduit pe ei ani multi si le-ai desteptat luarea-aminte prin Duhul Tau si prin proorocii Tai, dar ei nu si-au plecat urechea (Neemia 9, 30).

Dumnezeu cheama pe oameni la pocainta si prin prezenta zidirilor Sale caci zice: Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea miinilor Lui o vesteste taria (Psalm 18, 1). Aflaţi mai multe »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!