"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

luni, 28 octombrie 2013

Predica Părintelui Mircea Păcurariu sau lecţia duhovnicească a istoricului

Pr. Conf. Univ. Dr.
 Constantin NECULA
Revista Teologica, nr.3/2007, p.
 Poate că nu pare importantă o abordare a predicii Părintelui Mircea Păcurariu în raport cu opera sa istorică. Personal, o încadrez la marea contibuţie pe care Părintele a adus-o la dezvoltarea, pedagogică, a culturii teologice româneşti. De altfel, credem că o analiză asupra acestui aspect, legat de propovăduirea creştină a Părintelui , ar trebui automat să cuprindă şi o analiză asupra modelelor educaţionale pe care el le oferă studenţilor şi preoţilor prin manualele de istorie a Bisericii Ortodoxe Române, care în practica de la catedră au trecut spre auditor ca o construcţie fundamental omiletică, o formă simplă şi coerentă de propovăduire a istoriei neamului românesc şi a Bisericii sale, parte integrantă a istoriei neamului creştinesc şi a Ortodoxiei. Poate aici este paradoxul pedagogic care i-a făcut pe mulţi să se teamă de examenul de IBOR, crezând că au în faţă un examinator care ţine la propria sa carte, când de fapt acesta oferea în carte cadrele unei propovăduiri largi, care trebuia să treacă prin sufletul omului, pentru ca acesta să devină mărturisitor, mai mult decât simplu cunoscător al istoriei Bisericii. Aflaţi mai multe »

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!