"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

vineri, 17 februarie 2023

Duminica Înfricoşatei Judecăţi


Preot Dumitru Dospin


Problema Înfricoşatei Judecăţi sau a sfârşitului lumii a fost întotdeauna una din cele mai controversate şi mai spinoase ale omenirii. Şi astăzi se încearcă mai mult ca oricând să se vorbească de un posibil sfârşit al lumii în care aceasta se va termina iar omenirea nu va mai exista. Sfârşitul lumii este o problemă religioasă deoarece despre ea ne vorbesc atât Sfânta Scriptură cât şi Sfinţii Părinţi iar oricine se încumetă să vorbescă despre acest lucru fără vreo descoperire dumnezeiască greşeşte. Spunem acest lucru deoarece însuşi Domnul nostru Iisus Hristos îi numeşte pe aceştia învăţători sau prooroci mincinoşi.
Despre sfârşitul lumii se vorbeşte în toată Biblia dar îndeosebi în ultima carte a Noului Testament numită Apocalipsa. Această carte Apocalipsa care înseamnă descoperire ne descrie amănunţit etapele şi evenimentele care vor fi parcurse de omenire atunci când va veni Sfârşitul lumii. Descoperirea a fost făcută Sfântului Apostol Ioan în insula Patmos în jurul anului 96 d. Hr. într-o zi de duminică. După cum mărturiseşte acest apostol pe când era în extaz  vedenia i-a fost făcută de însuşi Domnul nostru Iisus Hristos. Printre altele se spune în această carte că vor fi pe alocuri războaie sau veşti de războaie, foamete, şi altele după care va veni Antihristul care va domni şi va conduce lumea. După aceea va veni Domnul Hristos pe norii cerului asemenea unui fulger de la răsărit la apus şi va judeca lumea. În timpul lui antihrist oamenii vor deveni apostaţi adică se vor lepăda de credinţa în Dumnezeu şi vor urma acestuia. Sfântul Ioan descrie într-un mod cu totul aparte calea prin care oamenii vor urma acestui antihrist; va fi atâta constrângere încât nimeni nu va putea să facă nimic dacă nu vor fi pecetluiţi cu semnele acestuia semne care vor fi puse pe mâna dreaptă şi pe fruntea oricărui om care va dori să urmeze calea acelui antihrist. Aceste semne sunt arătate în Apocalipsă cu cifra 666 şi se spune că nimeni nu va putea să călătorească, să cumpere ori să facă altceva dacă nu va avea acest semn. Astăzi se discută foarte mult de un aşa zis semn existent pe cipuri. Sunt idei şi presupuneri  dar personal cred că anumite ramuri ale ştiinţei vor contribui la popularizarea acestui semn. Cât priveşte antihristul, ne spune cartea Apocalipsei, că acesta va fi un om care se va naşte dintr-o femeie desfrânată şi care se va arăta la început ca fiind blând şi bun. După ce va ajunge să fie pus în locul potrivit de unde va avea să conducă lumea, îşi va arăta adevărata identitate şi adevăratul comportament. Se spune că va da legi anticreştine şi antibisericeşti încât pe mulţi îi va duce în eroare şi se vor lepăda de credinţă. Se mai spune că cei care vor rămânea, foarte puţini la număr, vor crede mai departe în Dumnezeu. Din păcate astăzi se vorbeşte foarte puţin despre aceste lucruri şi cu atât mai mult despre ceea ce se va întâmpla  după aceea. Mai citim în Apocalipsă că după ce va veni pe cer Domnul nostru Iisus Hristos, acesta se va aşeza în tronul de Judecată de unde va judeca întreaga lume. Se spune că vor fi prezenţi toţi oamenii care au trăit vreodată pe pământ chiar şi cei care au murit până atunci vor învia iar judecata se va face în văzduh, trupurile fiind transfigurate iar pe de altă parte ca să încapă toată lumea. Şi fiecare vor fi judecaţi după faptele lor săvârşite în această viaţă. După judecată va fi un pământ şi un cer nou. Nimeni nu se va putea sustrage de la această judecată. Cei buni se vor aşeza în Împărăţia lui Dumnezeu iar ceilalţi în iad numit şi întunericul cel mai dinafară.

Biserica noastră Ortodoxă a rânduit ca să se pomenescă în acestă duminică taina Judecăţii de Apoi. Numită şi duminica Lăsatului sec de carne această zi este una cu totul specială pentru creştinul zilelor noastre. Pe de-o parte i se reaminteşte că şi el va participa la această judecată a lui Hristos iar pe de altă parte să conştientizeze faptul că va trebui să facă fapte bune ca să nu fie ruşinat în acele momente. Fiecare dintre noi în mod normal ar trebui să nu ne mai intereseze când va veni sfârşitul lumii ci dacă suntem pregătiţi sufleteşte şi trupeşte pentru întâlnirea cu Hristos. Nu la întâmplare această duminică este pusă la începutul Postului Mare ci pentru ca fiecare să ne pregătim cum se cuvine în această perioadă pentru a ne curăţi de păcatele noastre. Avem aşadar încă odată ocazia să ne împăcăm cu Dumnezeu şi conştientizăm dacă suntem sau nu pregătiţi cu marea întâlnire cu Hristos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!