"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

miercuri, 15 august 2018

Vă mulțumim!

Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi, 15 august am sărbătorit hramul parohiei noastre „ADORMIREA MAICII DOMNULUI”.




























Hramul bisericii este sărbătoarea întregii comunităţi, ziua întâlnirii tuturor celor credincioşi la sfânta biserică, aşa cum onomastica este „hramul” fiecărui creştin, iar cei dragi vin să-l felicite şi să sărbătorească împreună cu el. De aceea pentru parohia noastră 15 august este ziua bisericii şi întreaga comunitate este chemată să o cinstească şi să o sărbătorească prin participarea la slujba de hram.

Biserica este semnul formării şi dezvoltării comunităţii noastre. De aceea, încă din anul 1860 anul înfiinţării parohiei aşa cum ne spune pisania scrisă cu litere chirilice pe tocul fostelor uşi de intrare în Biserică. „Această Sfântă Biserică s-a zidit prin binecuvântarea Excelenţei Sale părintelui Preasfinţit Arhiereu Andrei baron de Şaguna al Bisericii Greco-Răsăritene în Ardeal în anul 1860 – Nistor Socaci(u) parohul Bisericii”, Biserica a devenit centrul comunităţii noastre, fiind locul în care oamenii s-au cunoscut, s-au împrietenit şi s-au deprins să se ajute unii pe alţii. Dar nu în ultimul rând, Biserica este oglinda sufletului fiecărui credincios, pentru că ea mărturiseşte dragostea, hărnicia, dărnicia şi jertfelnicia fiecăruia dintre membrii comunităţii. O biserică frumos împodobită şi curată, în care simţi bucuria intimităţii cu Dumnezeu este rodul trudei credincioşilor, dar şi darul lui Dumnezeu. De aceea, dacă atunci când trecem pragul bisericii simţim căldura ocrotirii Maicii Domnului, liniştea şi pacea Împărăţiei cerurilor, înseamnă că şi comunitatea ce s-a ostenit să ctitorească biserica este una apropiată de Dumnezeu şi care Îl iubeşte pe Dumnezeu şi pe Sfânta Sa Maică. Nu aspectul exterior sau monumentalitatea fac ca o biserică să fie frumoasă, ci frumuseţea lăuntrică a sufletelor credincioşilor, lumina de pe chipurile lor şi dragostea din inimile lor transpusă în faptă, împodobesc lăcaşul de cult. Podoaba unei biserici nu o reprezintă arhitectura sau armonia picturală, ci mulţimea credincioşilor cu inima curată care-i trec pragul cu evlavie şi-şi pleacă genunchii trupului şi ai sufletului în rugăciune. Toate acestea nu sunt însă rezultate ale strădaniei omeneşti, ci daruri ale Maicii Domnului, care ocroteşte biserica şi comunitatea noastră cu rugăciuni neîncetate către Fiul său, Hristos, Domnul nostru. Deşi în jurul nostru este tot mai multă suferinţă şi strâmtorare, Măicuţa Sfântă poartă de grijă credincioşilor care îi cer ajutorul înaintea icoanei din sfânta biserică. Nimeni nu s-a întors neascultat şi neajutat ori de cîte ori a îngenunchiat cu credinţă şi umilinţă înaintea icoanei sfinte, exact cum mărturiseşte acatistul Adormirii Maicii Domnului:

” Condacul al 7-lea: Pe toţi cei ce vor să intre cu credinţă în sfânta ta biserică, Născătoare de Dumnezeu, pururea îi miluieşti, iar pe cei ce te măresc, de toate asupririle şi supărările îi izbăveşti. Pentru aceea, şi binecredinciosului nostru popor, care pururea te fericeşte, învingere asupra potrivnicului îi dăruieşte şi toate cele de mântuire ne dă nouă, care ne rugăm ţie, cântând: Aliluia!”
De aceea pentru noi hramul este o zi de recunoştinţă faţă de Maica Domnului, ocrotitoarea bisericii şi a parohiei, pentru ajutorul pe care-l primim neîncetat prin rugăciunile şi mijlocirea ei, atât la biserică, dar şi în familia fiecăruia dintre noi.

Vă mulțumim pentru că ați fost prezenți astăzi ( cu tupul ori cu gândul ) la această sărbătoare și mulţumim Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu pentru ajutorul şi ocrotirea pe care ni le-a oferit și anul acesta, la fel ca în fiecare an de la zidirea bisericii parohiale.

Mulţumim, în acelaşi timp, tuturor celor care au fost alături de noi până acum enoriaşi, ctitori, binefăcători şi închinători ai sfintei biserici, aşa cum îi pomenim la sfintele slujbe. De aceea ne rugăm ca Dumnezeu să vă binecuvinteze, iar Prea Sfânta Sa Maică să vă ocrotească şi să vă ajute neîncetat prin mijlocirea şi rugăciunile sale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!