"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

miercuri, 5 ianuarie 2022

Părintele Teofil Părăian – Predica din Ajunul Bobotezei

 


Iubiţi fraţi, iubiţi credincioşi

Duminca aceasta este duminica dinainte de sărbătoarea Botezului Domnului, iar ziua aceasta de 5 ianuarie este ziua de Ajun al Bobotezei. În ceea ce s-a citit din Sf.  Evanghelie am fost atenţionaţi asupra lucrării pe care a avut-o  Sf Ioan Botezătorul ca  Înaintemergătorul Domnului i s-au prezentat nişte cuvinte pe cale le-a rostit el, nişte răspunsuri la întrebări pe care i le-au pus oamenii.

Sf. Evanghelist Luca informează pe cititorii săi că Sf. Ioan Botezătorul  a fost considerat ca şi când el a fost însuşi  Mântuitorul lumii, Hristos Mântuitorul, Mesia cel Făgăduit. Oamenii s-au întrebat văzând lucrarea Sf Ioan Botezătorul  : “Nu cumva el este Hristos?”, adică alesul Domnului cel pus deoparte pentru mântuirea lumii. Bineînţeles că Sf. Ioan Botezătorul  s-a prezentat pe sine ceea ce a fost şi a zis că nu el este Hristos şi-l aşteaptă pe Hristos, îl provăduieşte pe Hristos, îl va boteza pe Domnul Hristos, dar el este trimis a lui Hristos.

În orice caz este firesc ca  Sf. Ioan Botezătorul să fi avut o viaţă deosebită şi o lucrare deosebită, propovăduire deosebită, pentru că el a fost plin de Duhul Sfânt încă din pântecele mamei lui. Când PreaSfânta Fecioară Maria s-a dus la rudenia să Elisabeta şi Sfânta Elisabeta a primit urarea Mariei, verişoarei sale, se spune în Sf. Evanghelie  de la Luca că pruncul a săltat în pântece şi că Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt şi a mărturisit aceasta în faţa rudeniei sale pe care a numit-o Maica Domnului meu. “ De unde mie cinstea aceasta ca să vină Maica Domnului meu la mine că iată cum a ajuns glasul urării tale în urechile mele, a săltat pruncul în pântecele meu.”

Sf. Ioan Botezătorul a fost trimis de Tatăl să prevestească  pe Mântuitorul lumii, care a venit şi l-a prezentat la Botez şi a pregătit pe oameni ,prin botezul  pocăinţei şi nu prin botezul creştin,  să-l primească pe cel care, zicea Sf. Ioan Botezătorul: Este mai mare decât mine.

Sf. Ioan Botezătorul a fost un om realist, aşa pustnic cum a fost el, aşa restras cum a fost , a putut să-i înveţe pe oamenii care nu  trăiau în condiţiile lui şi nici nu a cerut oamenilor să aibă condiţiile pe care le avea el în pustie, nu le-a cerut să se retragă, ci i-a înţeles în rosturile pe care le au iei, acolo unde îşi trăiesc viaţa.

Iubiţi credincioşi, să păşim spre sărbătoarea  de mâine, să păşim spre bucuria care o aduce arătarea Domnului Hristos în această lume, să căutăm să fim aşa cum ne vrea Dumnezeu, aşa cum ne vrea Mântuitorul Iisus Hristos şi atunci sigur suntem în cuprinsul dorinţei Sf. Ioan Botezătorul care ne vrea pe calea pocăinţei, în înţelesul de a părăsi răul şi de a face bine.

 Sursa audio: trilulilu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!