"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

luni, 18 martie 2024

18 martie - Lumina zilnică din Scripturi

 

“Nu M-ai cãuta dacã nu M-ai fi gãsit!”

Textul evanghelic de astãzi ne aminteste însã nu numai de acuza lui Sartre ci si de o altã celebrã spusã a filozofului, francez si el, Blaise Pascal. Acesta, precursor al existentialismului, nu ateu ci profund crestin, pune în gura Mântuitorului care se adreseazã necredinciosului dornic sã creadã însã neizbutind sã-si împlineascã dorinta, necutezând a face pasul hotãrâtor, un rãspuns cu totul neasteptat: “nu M-ai cãuta dacã nu M-ai fi gãsit!” Rãspuns si el teribil, paradoxal, tainic si ametitor. Sã cauti ceea ceea ce ai si gãsit! Sã însemne cãutarea ta, strãdania ta, angoasa ta nimic altceva decât dovada inutilitãtii întregii tale frãmântãri – ba si a orbirii tale – de vreme ce L-ai gãsit pe Cel cãutat! (Dar si ce bucurie: drahma era în buzunar, oaia zisã pierdutã nu fusese decât o gresealã de numãrãtoare!)

Rãspuns teribil, paradoxal si tainic, totusi deopotrivã lãmuritor si definitiv, punând pentru totdeauna capãt validitãtilor ispitelor unei logici stringente. Ni se cere numai curajul de a constata cã omul frãmântat, chinuit, obsedat de vocatia credintei a devenit prin însãsi starea sa cãutãtoare un credincios. Cine porneste spre Hristos – si cât de lungã, de întortocheatã, de nesigurã i se aratã a fi calea – L-a si întâlnit! Oare nu, “încã departe fiind el, l-a vãzut tatãl sãu si i s-a fãcut milã si, alergând, a cãzut pe grumazul lui si l-a sãrutat” (Luca 15, 20)?

“Cred, Doamne!
Ajutã necredintei mele.”
Pãrintele Nicolae Steihardt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!