"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Reţete de post - (felul 1, felul 2 și desert)

Supa dulce cu fidea

Ingrediente: trei morcovi, un pastarnac, o telina, o ceapa, o foaie de varza dulce, patrunjel, o punga de fidea de post, doua linguri de ulei, piper, sare, delikat. 

Mod de preparare: legumele se taie cubulete si se pun la fiert intr-o oala de patru litri, impreuna cu ceapa intreaga, dar intepata in multe locuri cu furculita. Cand este aproape gata, se scoate ceapa fiarta, se adauga condimentele, dupa gust, si foaia de varza taiata subtire, apoi fideluta. Se mai fierbe 15 minute, iar dupa ce se stinge focul se presara patrunjel verde si se pun doua linguri de ulei.
Ardei umpluti

Ingrediente: 12 ardei rosii, 250 g orez, 500 g ceapa sau patru fire de praz, 100 g faina, 100 ml ulei, 250 ml suc de rosii, 250 ml apa, o varza acra mica, sare, piper, cimbru. 

Mod de preparare: se fierbe orezul si se caleste ceapa taiata marunt, apoi se amesteca. Se adauga un sfert din faina, sare si piper dupa gust. Se spala ardeii bine, se curata de seminte si se umplu cu orezul si ceapa calita. Fiecare ardei se trece apoi prin faina, cu partea pe care a fost umplut. Varza murata se taie fideluta si se pune uniform in cratita. Ardeii umpluti se asaza peste varza si se toarna printre ei sucul de rosii, uleiul si o cana de apa. Se presara putin cimbru si se baga in cuptorul incins pana se rumenesc, astfel incat sa se fiarba bine si varza.

 Scutecele lui Hristos

Ingrediente: o jumatate kg faina, apa calda, un praf de sare, patru linguri de miere, 250 g nuca pisata.

Mod de preparare: se face un aluat tare din faina, apa calda si un praf de sare. Se framanta pe masa ori pe un tocator pe care s-a presarat faina, pana cand aluatul se desprinde de pe mana. Se intind foi subtiri de 2-3 mm (un fel de turtite) si se coc pe plita sau intr-o forma mare de tarta. Cand sunt gata, se scot din tava, se lasa la racit, apoi se ung cu miere si se acopera cu nuca pisata, asezandu-se una peste alta, ca un tort.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!