"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 12 octombrie 2024

12 Octombrie - Lumina zilnică din Scriptură


„Nu te lăsa biruit de rău, ci biruiește răul cu binele!”
ne învață Sfântul Apostol Pavel (Romani 12, 21). Apostolul neamurilor nu s-a oprit la cuvinte, ci a concretizat prin fapte învățătura lui. (A spune că înveți pe cineva ceva, spunea Sfântul Serafim de Sarov, este ca și cum ai arunca o piatră din clopotniță pe pământ. A pune însă în practică ceea ce tu însuți înveți este ca și cum ai lua piatra de pe grumajii tăi și ai arunca-o din nou în clopotniță. Și lumea își dă seama de acest lucru și nu-l prețuiește pe cel care dă cu pietre din clopotniță, ci pe cel care le aruncă din nou în clopotniță.)
Aflându-se în Listra, mulțimile sălbatice l-au târât pe Sfântul Apostol Pavel ca pe o fiară în afara cetății și, pline de turbare, au început să-l lovească cu pietre. După ce l-au lăsat aproape mort, s-au sculat și au plecat. Dumnezeu însă l-a însănătoșit și apostolul și-a continuat călătoria. Ca om, ar fi trebuit să se mânie și să nu mai calce în Listra. Însă acesta a făcut tocmai invers. A revenit într-adins la Listra și a propovăduit celor care l-au lovit cu pietre (v. Fapte 14, 8-22). Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Credeți-mă că putem să pătimim mai rău decât Pavel. Pe acesta l-au lovit cu pietre, însă pot să ne lovească pe noi cu cuvinte, care sunt mai rele decât pietrele.
Deci ce trebuie să facem? Ceea ce a făcut și Sfântul Pavel. Nu i-a urât pe vrăjmașii săi, s-a întors la ei ca să le facă bine prin propovăduirea lui. Să nu zici: «N-am făcut nici un rău!». Pavel ce rău a făcut, ca să fie bătut cu pietre? Te-a ocărât cel de lângă tine? Să taci! Și, dacă poți, vorbește-i cu bunătate. În acest fel, ai propovăduit și tu cuvântul. Ai învățat pe alții îngăduința, blândețea” (Omilia 31 la Faptele Apostolilor). Regula de viață să-ți fie: „Biruiește răul prin bine!”.
(Arhimandritul Vasilios BacoianisNu te mai suport! – Arta împăcării cu tine însuți și cu ceilalți, traducere din limba greacă de Pr. Victor Manolache, Editura de Suflet, București, 2011, pp. 96-97) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!