"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

duminică, 2 februarie 2014

Catehism creștin ortodox ( XVIII )

43. Avem şi alte dovezi despre însuflarea Sfintei Scripturi? 
Avem dovezile păstrate de Sfânta Tradiţie. În adevăr, mulţi Părinţi şi Scriitori bisericeşti dau mărturie despre insuflarea Sfintei Scripturi. Astfel, Sfântul Irineu spune că Scriptura e desăvârşită fiindcă e insuflată de Cuvântul şi de Duhul lui Dumnezeu, Gura Domnului, Duhului Sfânt, a rostit cuprinsul Sfintei Scripturi, declară şi Clement Alexandrinul. 

44. Ce este însuflarea dumnezeiască? 

Insuflarea dumnezeiască este lucrarea lui Dumnezeu care pune în mişcare priceperea şi voinţa scriitorului, după măsura şi puterea de întelegere a omului, prin care se face însuflarea, Atenagora spune ca Duhul Sfânt se serveşte de Gura Proorocilor ca de un organ, aşa cum flautistul suflă într-un flaut. 
Sfântul Ipolit lamureşte că Proorocii vorbeau numai puşi în mişcare de Cuvântul (Logosul), care se unea cu ei şi care, asemenea obiectului cu care se atinge chitara, îi făcea să vestească lucrurile voite de Dumnezeu. Insuflarea ne-o arătă limpede Sfântul Teofil al Antiohiei, în lămurirea pe care o dă în această privinţă: «Profeţii care istorisesc facerea lumii n-au fost de faţă atunci, dar era de fata intelepciunea lui Dumnezeu, cea care era in El si Cuvantul cel Sfânt al Său, care e veşnic, ca El». 
Acest Cuvânt fiind Duhul lui Dumnezeu, începutul, înţelepciunea şi Puterea Celui Prea înalt, a coborât asupra Profeţilor şi, prin ei, a vorbit despre facerea lumii şi despre toate celelalte. Cuvântul lui Dumnezeu s-a folosit de Moise ca de un organ. În marea Sa înţelepciune, Dumnezeu vorbeşte prin oameni, asemenea oamenilor, spre a se face înţeles.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!