"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

marți, 28 ianuarie 2014

Mesajul crizei


Se vorbeşte atât de mult de criză, criza aceasta materială. Lumea este panicată şi cu toate acestea am văzut vara aceasta la televizor şi am auzit la radio că hotelurile la mare şi la munte, au fost toate ocupate, ceea ce demonstrează că nu este vorba atât de mult de o criză materială, cât este vorba despre o criză spirituală care se vede şi se simte atât de mult în zilele noastre. Criza materială ne afectează şi aceasta dar, nu atât de mult cât ne afectează criza spirituală.     
                     
Mântuitorul Iisus Hristos spune în pilda cu tânărul bogat, şi îi spune acestuia ca o concluzie pentru că nu dorea să se despartă de averile sale: "Şi iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu" (Matei, 19, 24) Sfinţii Părinţi, au comentat acest text biblic şi au căutat să ne spună că acel cămil(ă)” despre care face referire evanghelia, poate fii acea funie groasă de care se ancorează vapoarele şi atunci este foarte greu ca o astfel de funie să intre prin urechile acului. Şi totuşi, au spus Sfinţii Părinţi, ea poate intra dacă o tragi până rămâne un singur fir şi firul acela să-l introduci în urechile acului. Tot aşa şi noi care suntem împovăraţi de păcate şi ispite trebuie să le răzuim de pe sufletul nostru pe toate acestea ca să putem intra în împărăţia lui Dumnezeu.       
                  
Alt Sfânt Părinte, despre acelaş text biblic spune că este vorba despre cămilă”, animalul acela, iar porţile cetăţii din vremea aceea se făceau joase pentru ca invadatorii să nu poată intra pe poartă călare pe cai, deci cum să intre cămila care mai avea şi cocoaşele acelea? Şi totuşi a zis acel Sfânt Părinte şi cămila intră pe acea poartă strâmtă. Dar cum? Dacă se aşează în genunchi. Tot aşa şi noi ca să putem intra în împărăţia lui Dumnezeu, trebuie să ne așezăm  în genunchi şi să ne rugăm lui Dumnezeu aşa cum s-au rugat moşii şi strămoşii noştri. Amin!

Părintele Tomotaș Laurean



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!