"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

joi, 16 ianuarie 2014

Catehism creștin ortodox ( I )

1. Care este cea dintâi datorie şi cea mai mare grijă a credinciosului în viaţă?
Cea dintâi datorie şi cea mai mare grijă a credinciosului în viaţă este grija de mântuirea sufletului său. Nimic pe lume nu e mai de preţ pentru el ca mântuirea sufletului, după cuvântul Mântuitorului, care zice: «Ce va folosi omului de ar dobândi lumea toată şi-şi va pierde sufletul său ? Sau ce va da omul, schimb pentru sufletul său?» (Marcu 8:36-37).

2. Dar ce este mântuirea?
Mântuirea este eliberarea din robia păcatului şi a morţii şi dobândirea vieţii de veci, în Dumnezeu. Ea ne-a fost făcută cu putinţă de întruparea, jertfa şi învierea Domnului nostru Iisus Hristos şi ne-o însuşim prin harul dumnezeiesc, cu care trebuie sî conlucrăm prin credinţă şi fapte bune.
De mântuire se poate împărtăşi orice om, căci Dumnezeu «voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi să vină la cunoştinţa adevărului» (1Timotei 2:4).

3. Unde se găseşte adevărul care duce la mântuire?
Adevărul care duce la mântuire se găseşte în Sfânta Biserică Ortodoxă, «stâlpul şi temelia adevărului» (1 Timotei 3:15).

4. De la cine are Sfânta Biserică Ortodoxă acest adevăr?
Sfânta Biserică Ortodoxă are acest adevăr de la Dumnezeu Însuşi, vestit mai dinainte de prooroci, patriarhi şi drepţi, care au avuto viaţă şi cugetare sfântă, şi împlinit prin Iisus Hristos Mântuitorul.
«În multe feluri şi în multe chipuri de demult Dumnezeu grăind părinţilor prin prooroci, în zilele acestea mai de pe urmă a grăit nouă întru Fiul, pe care L-a pus moştenitor tuturor, prin carele şi veacurile s-au făcut. Care fiind strălucirea slavei şi chipul ipostasei Lui şi purtând toate cu cuvântul puterii Sale...» (Evrei 1:1.3).

5. Cum a dat Dumnezeu acest adevăr?
Acest adevăr l-a dat Dumnezeu prin descoperirea Dumnezeiască.

6. Ce este descoperirea dumnezeiască?
Descoperirea sau Revelaţia Dumnezeiască este comoara de adevăruri pe care Dumnezeu a dat-o oamenilor, pentru ca aceştia cunoscându-L pe El, voia Lui şi lucrarea Lui, să-L cinstească după vrednicie, să-I împlinească voia şi prin aceasta să se mântuiască.

7. Ce dovedeşte din partea lui Dumnezeu această Descoperire?
Descoperirea dumnezeiască dovedeşte marea iubire a lui Dumnezeu faţă de oameni. «Dumnezeu este iubire» (1 Ioan 4:8), iubire nesfârşită, un ocean de iubire, cum zic Sfinţii Părinţi. Ea revarsă lumina şi căldura ei, cea mai presus de fire, asupra întregii făpturi şi o ajută să se împărtăşească cât mai deplin de puterea cea de sus şi de adevărul cel mântuitor.
Descoperirea lui Dumnezeu e însăşi această lumină ce ni s-a dat din nesfârşita Lui iubire faţă de noi.

8. Dumnezeu a dat Descoperirea Sa tuturor oamenilor?
Descoperirea dumnezeiască a fost dată pentru toţi oamenii, pentru că toţi au nevoie de mântuire, dar întrucât nu toţi erau vrednici de a primi Descoperirea, de-a dreptul de la Dumnezeu, ea a fost încredinţată anumitor oameni aleşi, care, la rândul lor, s-o vestească celor ce doresc a o primi.

9. De ce nu toţi oamenii pot primi Descoperirea de-a dreptul de la Dumnezeu?
Pentru nevrednicia pricinuită de necurăţia sufletului şi a trupului lor.

10. Cine au fost vestitorii Descoperirii dumnezeieşti?
Oamenii aleşi de Dumnezeu, în acest scop, au fost patriarhii şi proorocii, care au primit şi au predicat începuturile Descoperirii dumnezeieşti. Această descoperire a fost adusă oamenilor în chip deplin de însuşi Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, «Lumina cea adevărată, care luminează pe tot omul ce vine în lume» (Ioan 1:9). Mântuitorul a răspândit în lume Descoperirea dumnezeiască prin Sfinţii Săi Apostoli şi Ucenici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!