"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

joi, 7 septembrie 2023

Nașterea bucuriei cea a toată lumea



Veniți toate neamurile, tot neamul omenesc și toata limba, toată vîrsta și toată vrednicia, cu veselie, să prăznuim Nașterea bucuriei cea a toată lumea. Că dacă elinii, cu minciuna dracească și cu basme, care fură mintea și întunecă adevărul și vatămă, pe toata viața, cinsteau nașterea împăraților, jertfe aducînd fiecare după putere, cu atît mai vîrtos noi se cuvine să cinstim Nașterea Născătoarei de Dumnezeu, prin care s-a înnoit tot neamul omenesc și amărăciunea Evei în bucurie a schimbat-o. Că Eva a auzit: „Întru dureri vei naște copii”, cu dumnezeiască hotărîre, iar Maria: „Bucură-te, cea plina de har”. Eva: „Atrasă vei fi către bărbatul tău”, iar Maria: „Domnul este cu tine”. Deci, ce vom aduce Maicii Cuvîntului, în afară de acest de lauda cuvînt?

Toată făptura să se ospăteze și să laude preasfințită naștere a sfintei Ana, că a născut lumii comoară de bunatăți nejefuită, fiindcă printr-însa Ziditorul a prefăcut, înomenindu-Se toata firea într-o mai buna stare. Ca omul, avînd suflet și trup, este o legătură a toată zidirea cea văzută și cea nevăzută, că S-a unit Cuvîntul lui Dumnezeu Ziditorul cu firea oamenilor și, prin aceasta, cu toata zidirea S-a unit. Deci, să prăznuim și dezlegarea neputințelor omenești, că s-a dezlegat mulțimea darurilor dumnezeiești.

Sursa: din cuvîntul Sfîntului Ioan Damaschin la Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!