"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

vineri, 2 august 2024

2 august - Lumina zilnică din Scripturi

 


[I Cor. 4, 5-8; Mt. 13, 44-54].

 Venind în Nazaret, Domnul n-a aflat acolo credinţă. Simplitatea lui cea văzută i-a împiedicat pe nazarineni să întrevadă slava şi dumnezeirea Lui cea nevăzută. Nu la fel se întâmplă şi cu creştinul? 

Dogmele creştineşti sunt foarte simple la arătare; dar pentru mintea ce pătrunde înlăuntrul lor, ele alcătuiesc un sistem atotcuprinzător şi desăvârşit, pe care nu 1-a zămislit şi nu poate să-1 zămislească nici o minte zidită. Cugetarea trufaşă, aruncând o privire fugară asupra simplităţii evanghelice, o leapădă şi începe să-şi construiască singură un „edificiu al cunoaşterii", imens, după părerea ei, din care se deschid, pasămite, perspective largi, în realitate, acest edificiu este clădit din cărţi de joc, iar orizontul lui e alcătuit din miraje, păreri ale imaginaţiei înfierbântate. Şi cu un astfel de om degeaba stai de vorbă. Pe oricine vrea să-i schimbe părerile, e gata, împreună cu confraţii săi, să îl arunce îndată de pe munte în prăpastie; adevărul însă trece întotdeauna nevătămat prin mijlocul lor şi merge la alte suflete, în stare să-1 primească. 

Sfântul Teofan Zăvorâtul / Tălcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!