"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

vineri, 31 iulie 2015

Șapte sunt treptele postului, adică sunt şapte feluri de hrană pentru om

1. Carnivorii, adică cei care mănâncă totdeauna carne. 
Aceştia sunt în treapta cea mai de jos a postului. Chiar dacă se înfrânează uneori de mâncare, ei nu pot spori niciodată în sfânta rugăciune. 
 2. Lacto-vegetarienii, adică cei care nu mănâncă niciodată carne, ci numai lapte, brânză, ouă şi tot felul de legume fierte.
 Aceasta este treapta a doua a postului, pe care o ţin de obicei călugării din mănăstirile cu viaţă de obşte.
 3. Vegetarienii, adică cei care mănâncă numai zarzavaturi şi legume fierte sau crude. 
Rânduiala aceasta o ţin călugării cei mai râvnitori din vieţile de obşte. Iar de aici încolo, încep treptele postului cele mai aspre, pe care păşesc de obicei călugării sihastri şi pustnicii cei mai nevoitori. 
 4. Fructiferii, adică cei ce mănâncă o dată în zi pâine şi fructe nefierte, fără a gusta vreodată altfel de hrană. 
Cei ce au ajuns la această treaptă a postului, aceia pot stăpâni cu uşurinţă trupul şi gândurile şi pot spori mult pe calea rugăciunii.
 5. Cerealierii, sunt călugării care mănâncă o dat ă în zi, dar numai pâine neagră de cereale şi boabe muiate de grâu, porumb, mei, linte, bob, mazăre etc.
 6. Hrana uscată, este a şasea treaptă a postului călugăresc, la care ajung de obicei pustnicii cei mai râvnitori.
 Cei care petrec în această aspră nevoinţă mănâncă numai pesmeţi de pâine muiată în apă, cu sare sau puţin oţet şi, toate acestea, o dată pe zi şi cu măsură.
7. Hrana sau mana dumnezeiască, este ultima şi cea mai înaltă treaptă a postului călugăresc, la care ajung foarte puţini dintre asceţi, după o îndelungată nevoinţă, fiind întăriţi de darul Sfântului Duh.
 Aceştia se îndestulează numai cu Preacuratele Taine, adică cu Trupul şi Sângele Domnului nostru lisus Hristos, pe care le primesc o dat  sau de două ori pe săptămână, fără a mai gusta altceva decât numai apă. Darul lui Dumnezeu m-a ajutat şi am ajuns la această treaptă şi nu mai simt foame şi nici trebuinţă de pâine şi legume.

din Arhimandrit loanichie Bălan 
SFANTUL EPISCOP IOAN MARE
 SIHASTRU ÎN MUNŢII CARPAŢI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!