"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

vineri, 12 ianuarie 2024

12 ianuarie - Lumina zilnică din Scripturi


Prov. Cap. 23, 13
Isaia,  Cap. 50, 6
Matei,  Cap. 27, 31-35
Marcu, Cap. 9, 35
Ioan, Cap. 18, 22-23


BĂTAIA (prin bătaie îl rănești pe cel creat după chipul lui Dumnezeu)

 ,,Că cei care sunt gata să se distrugă unii pe alţii şi să vatăme pe cei de aceeași seminţie cu ei, pot, pe bună dreptate, să fie numărați între fiarele și animalele veninoase, care au prin fire o ură neîmpăcată față de oameni. (Omilii şi cuvântări, omilia a X-a, I, în col. PSB, vol. 17, p. 449) 

BĂTAIA (este osândit şi cel care provoacă, dar mai ales cel ce continuă şi augmentează răul) 

,,... tu, când ai văzut pe mânios că se schimbă la față, nu te-ai ferit de a te asemăna cu el, ci te-ai supărat şi tu, te enervezi şi te mânii şi tu la rândul tău împotriva lui, astfel furia ta ajunge o scuză pentru cel care a început. Prin cele ce faci procuri o scuză celuilalt și te osândești pe sineți. Dacă mânia este un lucru rău, pentru ce n-ai abătut de la tine răul ? Dacă cel ce se mânie este vrednic de iertare, pentru ce superi pe cel mânios? Prin urmare chiar dacă n-ai provocat tu cearta, totuși ești tot atât de vinovat. În întrecerile atletice, în care se dau coroane, nu se încununează cel care a dat prima lovitură, ci cel care a biruit. Așadar, este osândit nu numai cel care a început răul, ci și cel care a urmat în păcat pe cel ce a început răul." (Omilii și cuvântări, omilia a X-a, IV. în col. PSB, vol. 17, p. 452)

 BĂTAIA (remedii) 

Na vindecati răul cu rău și nici nu vă luati la întrecere în a vă nenoroci unul pe altul in intrecerile în rău biruitorul este cel mai nefericit, că el pleacă de pe câmpul de luptă mai plin de păcate. Nu plăti, deci, răul cu rău și nici nu răsplăti o datorie rea cu una mai rea. Te-a insultat cineva, când era manios? Potoleste raul prin tăcere !" (Omilii și cuvântări, omilia a X-a, III. in col. PSB, vol. 17, p. 450) 

Nu folosi ca dascăl pe vrăjmaş, nici nu imita ceea ce urăști. Nu fi oglindă pentru mânios, reflectând în tine chipul lui". (Omilii și cuvântări. omilia a X-a, III, in col. PSB, vol. 17, p. 450)

 Ai fost lovit ? Dar a fost lovit și Domnul! Ai fost scuipat ? Și Stăpânul nostru a fost scuipat! Că nu și-a întors fata de la rușinea scuipărilor" (Isaia 50, 6), Ai fost calomniat? Și Judecătorul a fost calomniat. Ți-au sfâsiat haina? Au dezbrăcat şi pe Domnul meu și și-au împărțit hainele Lui lorusi (Matei 27, 31-35).v  Tu n-ai fost osândit ca El și nici n-ai fost răstignit! Multe-ti lipsesc ca să ajungi să-L imiți pe El!" (Omilii şi cuvântări, omilia a X-a. IV, in col. PSB, vol. 17, p. 453) 

Cum am putea face ca să nu dăm drumul acestei pasiuni atunci când nu se cade? Cum ? Dacă ne vom deprinde mai întâi cu smerenia pe care Domnul ne-a poruncit-o și prin cuvânt, dar ne-a arătat-o și prin faptă; când spunând: „Cel care vrea să fie întâiul între voi să fie cel din urmă dintre aup" (Marcu 9, 35), când răbdând liniștit și nemişcat pe cel care-L lovea (Ioan 18, 22-23). Făcătorul cerului și al pământului, Cel închinat de toată zidirea văzută şi nevăzută. Cel care poartă universul prin cuvântul puterii Lui" (Evr. 1, 3) n-a trimis de viu în iad pe cel ce L-a lovit, n-a deschis pământul sub picioare nelegiuitului, ci îl sfătuiește și-l învață: "Dacă am grăit rău, mărturiseşte despre rău; dar dacă am grăit bine, pentru ce Mă bați? (loan 18, 23)". (Omilii şi cuvântări, omilia a X-a, VII, în col. PSB, vol. 17, pp. 456-457) 

BĂTAIA (copiilor in scop educativ) 

”Tu î vei bate cu varga, dar vei izbăvi sufletul lui de moarte” (Prov. 23, 13). Aşadar este bătut trupul, ca să fie vindecat sufletul; este omorât păcatul, ca să trăiască dreptatea". (Omilii și cuvântări, omilia a IX-a, IV, în col. PSB, vol. 17, p. 439)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!