"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

marți, 23 ianuarie 2024

23 ianuarie - Lumina zilnică din Scripturi



Psalmii: 26, 28, 64, 68
Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel, Cap. 1, 1
Sfânta Evanghelie după Ioan, Cap. 10, 16



 
BISERICA ( trupul tainic al lui Hristos)

,,Biserica este trupul Domnului, iar El cap al Bisericii." (Omilii la Psalmi, omilia la Psalmul XLIV, V, în col. PSB, vol. 17, p. 290)

BISERICA (unitatea Bisericii) 

„Pentru că nedreptatea s-a înmulțit pe urma răcirii dragostei" (Matei 24. 12) în cei mai mulți, mă gândesc că cei care slujesc Domnului cu toată adeveritatea şi sinceritatea să aibă drept singur scop al strădaniei lor aducerea la unitate a Bisericilor care s-au dezbinat între ele în atâtea părți și în atâtea feluri (Evr. 1, 1)". (Epistole, epistola 114, II, în col. PSB, vol. 12, p. 294) 

BISERICA (conducerea Bisericii) 

Hotărârile privitoare la Biserică se iau de către cei cărora le-a fost încredințată conducerea Bisericii și ele sunt confirmate de popor". (Epistole, epistola 230, în col. PSB, vol. 12, p. 477) 

BISERICA (membrii Bisericii) 

,,Biserica este alcătuită din oameni cu fel de fel de îndeletniciri, ca nimeni să nu rămână în afară de folos". (Omilii la Psalmi, omilia la Psalmul XLVIII, I, în col. PSB, vol. 17, p. 310) 

BISERICA (frecventarea bisericii) 

«Închinați-vă Domnului în curtea cea sfântă a Lui» (Ps. 28, 2). După rodirea celor ce-am cerut noi de la Dumnezeu, este de neapărată trebuinţă închinarea. Dar închinarea, nu săvârşită în afara bisericii, ci în însăşi curtea lui Dumnezeu. Să nu-mi născociți, spune psalmistul, curţi şi adunări deosebite! Una este curtea cea sfântă a lui Dumnezeu! Mai înainte, curte era sinagoga iudeilor. Dar după păcatul săvârșit de ei împotriva lui Hristos, ,, curtea lor este pustie" (Ps. 68, 29). De aceea şi Domnul zice: Am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta" (Ioan 10, 16). Domnul, vorbind aici de cei dintre neamuri rânduiți mântuirii, arată o curte proprie, alta decât aceea a iudeilor. Așadar, nu se cuvine să ne închinăm lui Dumnezeu 
în afara curții acesteia sfinte. ci fiind înăuntru ei, ca nu cumva fiind cineca în afara ei, nici fiind atras de cie din afară, să se piardă de a fi în curtea Domnului. (Omiili la Psalmi, omila la Psalmul XXVI in col. PSB , vol. 17, pp. 225-226)

BISERICA (atitudinea biserică) 

”... oamenii ticăloși își părăsesc casele și aleargă la biserică spre a se folosi de ea: nu-și pleacă urechile la cuvintele lui Dumnezeu, nu se uită la firea lor, nu se întristează când sunt cuprinși de păcate, nu se căiesc când își amintesc  de păcatele lor și nu tremură de frica judecății, ci zâmbesc, își strâng unii altora mâinile și fac vorbitor în casa de rugăciune, neascultând de psalmul acesta, care le spune:  În biserica lui Dumnezeu oricine spune slavă. Tu, însă, nu numai că nu spui slavà, dar ești piedică pentru celălalt, întorcându-l spre tine, iar cu zgomotul tău acoperi învățătura Duhului.  Vezi, dar, ca nu cumva, ieșind de aici, în loc să primești răsplată pentru slava pe care tebuie s-o spui, să fi osândit împreună cu cei care hulesc numele lui Dumnezeu. Ai psalmii, ai profeția, ai poruncile evanghelice, ai predica Apostolilor! Limba ta să cânte psalmi, mimea ta să caute să afle intelesul celor spuse în cântări, ca să cânți și cu gura, dar să cânți și cu mintea. Să nu socotești că Dumnezeu are nevoie de slavă! Vrea însă, să fi vrednic de a-L sluji. Pentru că ceea ce seamnă omul, aceea va și secera. Seamănă și tu slavă ca să culegi cununi, cinste și laudă în Împărăția cerurilor! Că nu fără folos s-au spus, ca o digresiune, cuvintele: În Biserica lui Dumnezeu oricine spune slavă, ci s-au spus pentru aceia care în biserica lui Dumnezeu vorbesc fără sfârșit și vin la biserică fără de folos. Dar-ar Dumnezeu să fie fără folos și nu spre paguba lor! (Omillii l Psalmi, omila la Psalmul XXVIII, VII. in col. PSB, vol. 17. p. 234) 

BISERICA (obiectele sfinte din biserică) 

”Nu se cuvine ca obiectele sfinte să fie necinstite prin folosirea lor pentru trebuință comună (josnică). (Regulile morale, reg. 30, in col. PSB, vol.18,p.129)

Din “Lumină din Scripturi şi din zidiri – ANTOLOGIE TEMATICA DIN OPERA SF. VASILE CEL MARE”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!