"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

miercuri, 3 ianuarie 2024

3 ianuarie - Lumina zilnică din Scripturi


Faptele Sfinților Apostoli, Cap, 11:29

Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, Cap, 8: 4

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel, Cap. 13: 16


AJUTORAREA (aproapelui)

”Fiecare să facă din ceea ce-i strădanie generală problema sa personală și să fie încredințat că, participă el cel dintâi la succesul ori eșecul de obște” ( Epistolele, epistola 28,III, în col. PSB,vol.12, p.168)

”...avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre frați mai mult decât are nevoie o mână de alta". (Epistole, epistola 97, în col. PSB, vol. 12, p. 275)

”...fă-ți în fața Domnului o faptă de laudă! (...) vei recunoaște că nu eşti decât om și că și tu trebuie să aștepți clipele când vei avea nevoie, la timpul tău, de ajutorul lui Dumnezeu. Nu te lipsi de el din pricina asprimii tale de acum, ci atrage asupră-ți toate milostivirile lui Dumnezeu, arătând față de cei întristați o bunătate și o dreptate deplină". (Epistole, epistola 108, II, în col. PSB, vol. 12, p. 288) 

,,Nimic nu este mai propriu naturii noastre decât să fim sociabili între noi, să ne folosim unul de altul și să iubim pe semenul nostru." (Regulile mari, cap. II, î. 3, r. I, în col. PSB, vol. 18, p. 225)

 AJUTORUL (dat de Bunul Dumnezeu oamenilor) 

„Că și plugarul nu se bucură atât de munca de pe ogorul său, cât de ajutorul lui Dumnezeu, Care a făcut să crească cele lucrate de el". ((Omilii la Psalmi, omilia la Psalmul XXXII, IX, în col. PSB, vol. 17, p. 258) 

,,În necazurile noastre, alergăm la orice om decât la Dumnezeu. Ti se îmbolnăveşte copilul? Te duci la descântătoare sau la cel care pune în jurul gâtului nevinovaților copii semne curioase sau, în cele din urmă alergi la doctori și la doctorii și neglijezi pe Cel ce poate să-1 vindece. Dacă te tul bură vreun vis, alergi la cel ce tălmăcește visele; dacă te temi de duşman, te gândești să-ți iei în ajutor vreun om. Și, ca să spun pe scurt, la fiecare ne voie arăți că numai cu cuvântul numești scăpare pe Dumnezeu, dar cu fapta cauți ajutorul în cele nefolositoare și deșarte. Pentru cel drept, însă, Dum nezeu este ajutor adevărat". (Omilii la Psalmi, omilia la Psalmul XLV, II, în col. PSB, vol. 17, p. 301)

„Dacă un câine sare la noi sau vreo altă fiară sălbatică, nu privim la Dumnezeu, ajutorul nostru întru necazuri, ci, spăimântați, ne gândim numai la noi înșine”. (Omilii la Psalmi, omilia la Psalmul XLV, III, în col. PSB,vol. 17, p. 302) 

,,Pentru că cel care vrea să fie ajutat de Dumnezeu nu-și părăsește datoria; și cel care nu-și părăsește datoria nu este părăsit niciodată de ajutorul dumnezeiesc." (Constituțiile ascetice, cap. I, IV, în col. PSB, vol. 18, p. 475) 

Din “Lumină din Scripturi şi din zidiri – ANTOLOGIE TEMATICA DIN OPERA SF. VASILE CEL MARE”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!