"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

marți, 4 martie 2014

Catehism creștin ortodox ( 45 )

116. Pornirile cele rele ale făpturilor au fost de la început ? 
Nu. Făpturile au fost curate, nevinovate şi nevătămătoare atunci când au fost zidite: «Şi a privit Dumnezeu toate câte făcuse şi iată erau bune foarte» (Facerea 1:31).

 117. Ce ne descoperă Sfânta Scriptură despre facerea omului şi starea lui dinainte de păcat ?
 Sfânta Scriptură ne spune că în ziua a şasea, după ce a făcut toate celelalte fiinţe, Dumnezeu, în Sfânta Treime, a zis: «Să facem 58 pe om după chipul nostru şi după asemănare» (Facerea 1:26). «Şi a făcut Dumnezeu pe om, ţărăna luând din pământ şi a suflat în Faţa lui suflare de viaţă şi s-a făcut omul cu suflet viu» (Facerea 2:7). 
Omul a fost, deci, făcut nu din porunca, ci din mâinile lui Dumnezeu, cum zice un prooroc: «Mâinile tale m-au zidit şi m-au făcut» (Iov 10:8). Aceasta arată cinstea deosebită dată de Dumnezeu omului. 

După ce existenţa lui a fost hotărâtă înainte de făcerea lumii şi la fel şi stăpânirea lui asupra acesteia, Dumnezeu îi pregăteşte materie pentru alcătuire. Omul a fost făcut din pământ, în vârsta tănără, bărbătească. 

118. Ce ne spune Sfânta Scriptura despre femeie? 
Dumnezeu a văzut că nu este bine să fie omul singur: «Şi a făcut Dumnezeu pe om... bărbat şi femeie i-a făcut pe ei» (Facerea 1: 27) «Şi a făcut Dumnezeu coasta pe care a luat-o din Adam, femeie, şi a adus-o lui Adam. Şi a zis Adam: iată acum os din oasele mele şi trup din trupul meu; aceasta se va chema femeie, pentru că din bărbatul său s-a luat» (Facerea 22:2-23). 
Cea dintâi femeie, Eva, a fost făcută pentru continuarea neamului omenesc, aşa cum tot cartea Facerii spune: «Şi i-a binecuvântat Dumnezeu pe ei zicând: creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul...» (Facerea 1:28). Eva a fost facută din coasta lui Adam, zice Sfântul Efrem, ca să nu fie bănuială că altcineva a fost ziditorul femeii decât Dumnezeu. 

119. De ce Eva n-a fost făcută din aceeaşi ţărână ca Adam? 
Eva n-a fost făcută din ţărână, ci din coasta lui Adam, pentru că în bărbat şi în femeie este o singură fire trupească, un singur izvor al neamului omenesc. De aceea, de la început n-au fost făcuţi pereche, bărbat şi femeie, doi bărbaţi, ori două femei, ci mai întâi bărbatul şi apoi, din el, femeia.

 120. Ce înseamnă chipul şi asemănarea lui Dumnezeu în om?
 Părinţii Bisericii consideră chipul lui Dumnezeu în om ca fiind reprezentat prin următoarele puteri sufleteşti: raţiunea, voinţa, simţirea, cu care se îndreaptă spre Dumnezeu prin lupta pentru desăvârşire, iar asemănarea lui Dumnezeu în om este înfăptuirea acestei desăvârşiri prin împreună-lucrarea harului dumnezeiesc, cu efortul omului. În amănunt, chipul lui Dumnezeu înseamnă: 
1. Stăpânirea peste făpturile pământului, potrivit cuvântului Scripturii: «...Umpleţi pământul şi-l stăpâniţi pe el şi stăpâniţi peştii mării şi păsările cerului şi toate dobitoacele şi tot pământul şi toate vietăţile care se târăsc pe pământ» (Facerea 1:28). «Micşoratu-l-ai pe dânsul (pe om) numai cu puţin decât îngerii, cu slavă şi cu cinste l-ai încununat pe el şi l-ai pus pe dânsul peste lucrul mâinilor tale» (Psalm 8:6); 
2. Raţiunea şi voia liberă în năzuinţa lor spre Dumnezeu, adevăr şi bine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!