"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

sâmbătă, 19 august 2023

19 august - Pilda zilei

 


Într-un orășel italian, cu sute de ani în urmă, un proprietar de mică afacere datora o sumă mare de bani unui creditor. Creditorul era un tip foarte bătrân, cu aspect neatractiv, căruia i s-a întâmplat să-i placă fiica proprietarului afacerii.

A decis să-i ofere omului de afaceri o intelegere care să șteargă complet datoria pe care o avea. Totuși, problema era că i s-ar șterge datoria doar dacă s-ar putea căsători cu fiica omului de afaceri.

Inutil să spun că această propunere a fost primită cu o privire de dezgust.

Creditorul a spus că va pune două pietricele într-o pungă, una albă și una neagră.

Fiica ar trebui apoi să introduca mâna în geantă și să aleagă o pietricică. Dacă era neagră, datoria ar fi ștearsă, sifata s-ar căsători cu el. Dacă ar fi fost alba, datoria ar fi ștearsă și ea, dar fiica nu ar fi trebuit să se căsătorească cu el.

Stând pe o potecă împrăștiată cu pietricele din grădina omului de afaceri, creditorul s-a aplecat și a ridicat două pietricele.

În timp ce le ridica, fiica a observat că ridicase două pietricele negre și le pusese pe amândouă în geantă.

Apoi i-a cerut fiicei să introduca mana în geantă și să aleagă una.

Fiica avea în mod natural trei opțiuni cu privire la ceea ce ar fi putut face:

  1. Refuzul de a culege o pietricică din geantă.
  2. Sa scoata ambele pietricele din geantă și expunerea pentru înșelăciune.
  3. Sa aleaga o pietricică din geantă știind că este neagră și se sacrifică pentru libertatea tatălui ei.

Ea a scos o pietricică din geantă și, înainte de a se uita la ea, a aruncat-o „întâmplător” în mijlocul celorlalte pietricele. Si i-a spus ea creditorului:

„Oh, ce neîndemânatic din partea mea. Nu contează, dacă te uiți în geantă după cea care a mai rămas, vei putea spune ce pietricică am cules eu.”

Pietricica ramasa în geantă este evident neagră și, văzând că rechinul nu a vrut să fie expus, a trebuit să  joace ca și cum pietricica pe care a aruncat-o fiica ar fi fost albă și să șteargă datoria tatălui ei.

Morala povestii:

Este întotdeauna posibil să depasiti o situatie dificila pe tot parcursul gândirii limitate și să nu cedați singurelor opțiuni din care credeți că trebuie să alegeți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!