"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

miercuri, 7 februarie 2024

7 februarie - Lumina zilnică din Scripturi

 

BOGĂŢIA (sfaturi pentru cei bogaţi)

,,După cum un râu, care vine de la înălțimi, atinge pe cei ce stau pemalurile lui, dar îndată ce i-a atins, râul și trece mai departe, tot așa și ușurătatea bogăției trece foarte repede și alunecă degrabă; așa îi este firea, se mută de la unul la altul. Astăzi moșia aceasta este a unuia, mâine a altuia, iar după puțin timp a altuia. Uită-te la casele din oraș! Au purtat când numele unui proprietar, când al altuia. Și aurul fuge totdeauna din mâinile celui care-l are, se mută la altul și de la acela la altul." (Omilii la Psalmi. omilia la Psalmul LXI, V, în col. PSB, vol. 17, p. 337)

,,Dacă obișnuiești să lauzi bogăția pentru cinstea ce-ți vine din partea ei, socotește, omule, cât este mai de folos din pricina laudei să fii numit părinte a numeroşi copii, decât să ai mulțime de statiri 52 în pungă. Averile fără să vrei le vei lăsa aici pe pământ, dar râvna pentru faptele bune o vei duce cu tine Stăpânului, când întreg norodul, stând în fața Judecătorului obştesc, hrănitor, binefăcător și cu toate denumirile dărniciei te va numi". (Despre iubirea aproapelui, în rev. Glasul Bisericii, Anul XX (1961), Nr. 1-2, p. 57)

„Aș vrea să mai răsufli puțin, bogatule, ca să aibă răgaz gândurile tale,spre a-și aminti ce sfârșit va avea tot zelul ce-l pui în faptele tale. Ai atâtea şi atâtea hectare de pământ! Tot atâtea hectare de grădini, munți, câmpii, imașuri, râuri, livezi ! Ce-ți rămâne din toate acestea ? Nu te așteaptă, oare, tot trei metri de pământ ? Nu va fi de ajuns greutatea câtorva pietre pentru paza nenorocitului tău trup? Pentru ce te frămânți ? Pentru ce faci atâtea fărădelegi? Pentru ce culegi fructe fără de rod? Să dea Domnul să fie numai fructe fără de rod și nu materie pentru focul veşnic ! Nu te trezești o dată din beţia aceasta? Nu ți se însănătoşesc o dată gândurile ? Nu-ți vii în sine-ți ? Nu ai înaintea ochilor tăi judecata lui Hristos ? Ce vei răspunde când cei nedreptățiti vor sta în jurul tău și vor striga împotriva ta înaintea Dreptului Judecător? Ce vei face ? Ce apărători vei tocmi ? Ce martori vei aduce ? Cum vei convinge pe Judecătorul care nu se poate înşela? Nu-i nici un avocat acolo! Nu-i cu putință acolo să întrebuințezi cuvinte frumoase care să poată acoperi adevărul înaintea Judecătorului ! Acolo nu te mai însoțesc lingușitorii, nici banii, nici mândria funcției tale! Eşti fără prieteni, fără ajutoare, fără sprijin, fără apărare. Vei rămâne rușinat, trist, abătut, singur, fără nici o îndrăzneală. Oriunde ți-ai întoarce ochii nu vei vedea decât mărturiile clare ale răutăților tale: aici lacrimile orfanului, acolo suspinele văduvei, în altă parte săracii care au fost alungați în pumni de la casa ta, slugile pe care le-ai bătut, vecinii pe care i-ai supărat. Toți se vor scula împotriva ta! Mulțimea faptelor tale celor rele te va înconjura". (Cuvânt la Duminica a XII-a după Rusalii, în rev. Mitropolia Olteniei, Anul XX (1968), Nr. 9-10, p. 790)

,,Bagă de seamă ca nu cumva bogăția strânsă de tine să se prefacă în materie de păcate pentru copiii tăi și să fi pedepsit de două ori: o dată pentru păcatele pe care tu însuți le-ai săvârşit şi altă dată pentru păcatele făcute de altii. Nu ti-e, oare, sufletul mai apropiat decât copilul ? Nu ti-e, oare, sufletul mai apropiat decât averea ? Dă-i, deci, sufletului în primul loc dreptul de întâi-născut al moștenirii tale ! Dă-i lui bogate prilejuri pentru dobândirea vieții veșnice! După ce ai făcut aceasta, dă și copiilor tăi mijloace de trai. Unii copii, deși n-au primit de la părinți averi, totuşi adeseori și-au făcut averi. Dar dacă sufletul e părăsit de tine, de cine va mai fi miluit ?" (Cuvânt la Duminica a XII-a după Rusalii, în rev. Mitropolia Olteniei, Anul XX (1968), Nr. 9-10, pp. 791-792)

52. Statir - monedă de aur grecească.(- n. trad.).

 Din “Lumină din Scripturi şi din zidiri – ANTOLOGIE TEMATICA DIN OPERA SF. VASILE CEL MARE”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!