Dacă fântânile sunt sleite din când în când, dau mai multă apă. Dar dacă se lasă apa în fântână, apa se strică. Tot aşa şi bogitia dacă stă pe loc, este nefolositoare; dar dacă se mişcă şi-i dată și altora, este si folositoare tuturora și rodnică." (Omilii şi cuvântări, omilia a VI-a la cuvintele Evangheliei după Luca: Strica-voi jitnitele mele şi mai mari le voi zidi” și despre lăcomie, V, în col. PSB, vol. 17, p. 404)
..Oamenii care judecă înțelept trebuie să fie încredinţat că avuția le este dată spre administrare și nu spre desfătare, iar când se despart de ea trebuie să se bucure ca unii care se despart de bunuri străine si nu să se întristeze ca și cum ar pierde bunurile proprii." (Omilii și cuvintári, omilla a VII-a, III, în col. PSB, vol. 17. p. 413)
..(Corăbierii-n.n.) chiar dacă ar duce in corabia lor mărfuri de mare trebuinţă, dar dacă furtuna mării s-ar ridica clocotind in jurul lor şi ar amenința să acopere corabia îngreuiată de încărcătură, se vor descotorosi cit vor putea mai repede de tot ce împovărează corabia, vor arunca fără milä mărfurile în mare, ca să țină corabia deasupra valurilor și să-și scape de primejdie, dacă e cu putinţă, numai sufletele şi trupurile lor. Mai mult decât aceia se cuvine ca noi să luăm aceste hotărări şi să facem la fel. Aceia piend îndată mărfurile pe care le-au aruncat și le stă în față sărăcia: noi, insi, cu cât vom arunca mai multă încărcătură rea cu atât vom aduna pentru sufletele noastre mai multă și mai bună bogăţie.
Dacă vrem să prefacem în câştig povara bogatiei, să o impartim la mulți; aceia o vor purta cu bucurie și o vor inchide in sânurile Stăpânului, cămările cele nejefuite." (Omilii şi cuvintiri, omilia a XXI-a, VIII, în col. PSB, vol. 17, p. 559)
..Averile (...) mutate în stomacurile săracilor, ca în nişte corăbii mai sigure, sunt salvate acolo de la înec, ajung în porturi şi păstrează pentru cei ce le-au aruncat podoabă, nu primejdie." (Omilii şi cuvântări, omilia a XXI-a, VIII, în col. PSB, vol. 17, p. 559)
Socot că se cuvine să nu dorim bogăția când ne lipseste, iar când o avem să nu ne gândim mai mult a o stăpâni decât a sti cum s-o folosim" (Omillii si cuvântări, omilia a XXII-a către tineri, VIII, in col. PSB, vol. 17, p. 580)
..Socrate, când a văzut că un om bogat se lăuda cu bogăția lui, i-a spus că n-are să-l laude înainte de a vedea dacă ştie să întrebuinţeze bine bogăția 51" (Omilii şi cuvântări, omilia a XXII-a, VIII, în col. PSB, vol. 17, p. 581)
”....dacă fiecare dintre averi ar fi rea în sine, n-ar fi fost zidirea lui Dumnezeu, pentru că, după Scriptură: ,,toată zidirea lui Dumnezeu este bună și nimic nu este de lepădat" (I Tim. 4, 4); apoi, trebuie să spunem că porunca lui Dumnezeu nu ne-a învățat să aruncăm averile ca rele și să fugim de ele, ci să le chivernisim. Și că cineva se condamnă nu pentru faptul că a avut averi, ci pentru a cugetat rău în privința lor, sau pentru că nu s-a folosit bine de ele. Căci dispoziţia sufletească nepătimașă şi sănătoasă în privința acestora și chivernisirea lor după poruncă ne folosesc la multeși foarte necesare lucruri, uneori spre curățirea păcatelor noastre; drept aceea s-a scris: ,, din ceea ce aveți, dați mai bine milostenie și iată, toate vă sunt curate" (Luca 11, 41); iar alteori spre moștenirea împărăției cerurilor și spre câștigarea vistieriei care nu se poate lua." (Regulile mici, î. 92, în col. PSB, vol. 18, p. 357)
BOGĂŢIA (şi sărăcia)
,,Pentru ce tu ești bogat și acela sărac ? Negreșit, pentru ca tu să-ți primești răsplata bunătății tale și a administrării credincioase a bogăției, iar acela să fie cinstit cu marile recompense ale răbdării." (Omilii și cuvântări, omilia a VI-a la cuvintele Evangheliei după Luca: ,,Strica-voi jitnițele mele și mai mari le voi zidi" și despre lăcomie, VII, în col. PSB, vol. 17, p. 407)
51. Notă Pr. Fecioru: Dialogul lui Platon: Euthydem, p. 280 (cf. Dubner-Lefranc. p. 34, nota 11)
(n.s. 72, p. 581)
va urma
Din “Lumină din Scripturi şi din zidiri – ANTOLOGIE TEMATICA DIN OPERA SF. VASILE CEL MARE”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!