"Preotul e tot om, dintre oameni. Vă mai mângâie, vă mai mustră, însă voi nu trebuie să vă supărați.Primiți, deci, pe preoți!
Căutați-i nu numai când vă merge rău în casă! Dacă vreți să nu aveți păcate multe și să nu ziceți mult, cât mai des să vă spovediți."
(Pr. Ioanichie Bălan)
)

Postare prezentată

Biserica noastră în haină de sărbătoare

marți, 20 februarie 2024

20 februarie - Lumina zilnică din Scripturi

   


Păcătoșii nu renunță la fărădelegile lor și nu vor să dobândească virtuți pentru că nu se tem de Dumnezeu. Cine nu se teme de Dumnezeu, acela este gata să facă orice rău: lui nu īi este teamă să omoare un om, socotește chiar că aceasta este o fapta de vitejie; a fura, a jefui pe cineva, pentru el este o faptă profitabilă. Ticăloasele păcate trupești, el nu le recunoaște ca fiind păcate, socotindu-le necesități ale firii. Viclenia el o consideră īnțelepciune; fiecare păcat este gata să īl socotească virtute, faptă firească, și se laudă chiar cu necuviința: "Că se laudă păcătosul cu poftele sufletului lui" (Ps. 9, 23); lucrul de care ar trebui să se rusineze, cu acela se mângāie; fapta pentru care ar trebui să plângă, de aceea se bucură; cele de la care ar trebui să dea īnapoi și să fugă cât îl țin puterile, pe acelea le dorește și le caută cu sârguință. […]

 Sfântul Ioan Gură de Aur ne īnvață: "Dacă ne gândim că Dumnezeu este pretutindeni, aude totul și vede totul, nu numai ce facem noi, ci și ceea ce se ascunde în adâncul inimilor noastre, atunci ne vom teme de Dumnezeu și nu vom īndrăzni să facem nici o faptă păcătoasă, nici să spunem vreun cuvânt păcătos si nici măcar un gând păcătos să avem. Căci spune-mi, dacă tu ai sta întotdeauna īn apropierea īmpăratului, nu ai sta, oare, cu frică? Dar atunci cum, stând īnaintea lui Dumnezeu, îndrăznești și nu te temi și nu tremuri īnaintea Lui? Nu īntrebuința rău īndelunga Lui rabdare. El rabdă īndelung ca să te aducă la mântuire. Īnainte de a īncepe vreun lucru sau vreun cuvânt, gândește-te că Dumnezeu te vede și că El este lângă tine. El este aici, fie că mănânci, sau bei, sau dormi, sau te mânii pe cineva, sau furi... Orice ai face, ține minte că Dumnezeu este cu tine și nu vei păcătui niciodată: vei simți că stai īnaintea Īmpăratului Ceresc". Așa ne īnvață Sfântul Ioan Gură de Aur. Să ținem minte că frica de Dumnezeu este īnceputul și temelia vieții plăcute lui Dumnezeu.[…]


Sfāntul Dimitrie al Rostovului – Viata si Omiliile, editura Bunavestire, Galati, 2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dorim ca acest blog să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ. Nerespectarea acestei minime rugăminţi va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii. Vă mulţumim anticipat!